Project rotgans kampt met hoog sterftecijfer

Vier maanden lang volgden onderzoekers via de satelliet gans Kerry, op zijn 7.245 kilometer lange trektocht van Noord-Ierland naar het Canadese poolgebied. Afgelopen week werd Kerry teruggevonden. In de vriezer van een Inuit-jager.

Kerry, een van zes Ierse rotganzen die werden bestudeerd, had zijn trektocht bijna voltooid toen de zender waarmee het dier was uitgerust zich niet langer verplaatste. De zender bevond zich toen op het afgelegen Cornwallis Island. Nadat onderzoekers bij een woning aanklopten werd Kerry, geplukt maar nog met de zender om, in de diepvries aangetroffen. De schutter, die toegaf het dier een maand geleden te hebben gedood, had geen idee wat het apparaat op de rug van de gans was. Een tweede gans, Arnthor, is vermoedelijk ook afgeschoten. De zender van het dier hield er boven het eiland Disko, aan de westkust van Groenland, ineens mee op. Oscar, een derde vogel, werd dood teruggevonden op een klein eiland bij IJsland. Onderzoekers denken dat de vogel door een roofvogel is aangevallen. De andere drie ganzen verblijven aan de Canadese arctische kust.

Rotganzen vliegen jaarlijks van het Noord-Ierse Strangford Lough via IJsland naar het Canadese poolgebied, waar ze paren, broeden en de jongen grootbrengen om in augustus en september samen met hun kroost terug te keren. Normaal gesproken krijgen de vogels op hun route te maken met slecht weer, 3.000 meter hoge bergen en roofdieren. Volgens senior-onderzoeker James Robinson van het instituut Wildfowl and Wetlands Trust dat het project organiseert is de trek van de gansen ,,een van de meest verbazingwekkende migraties die een vogel maakt''.

Elke gans kon voor 117 euro worden geadopteerd ter ondersteuning van het onderzoeksprogramma. Via e-mails en tekstberichten op de mobiele telefoon kregen de donateurs informatie over de lokatie waarop hun gans zich bevond. Volgens Robinson zijn de 15 mensen die Kerry adopteerden verzocht een van de andere meer fortuinlijke ganzen te steunen.