Oversekste superspion op herhaling

Ook in zijn derde deel van de belevenissen van de swingend oversekste superspion in psychedelisch pak Austin Powers brengt bedenker, vierdubbelhoofdrolspeler en scenarioschrijver Mike Myers weer een ode aan klassieke komische acteerstijlen uit vaudeville en slapstick. De filmreeks wordt vooral genoten als James Bond-parodie. Of beter gezegd als persiflage op geheim agenten-films die die goeie ouwe Bond zelf al weer op de hak namen, zogeheten `spoofs'.

Myers vormde het personage van gladgestreken onderkoelde superspion om tot een sufkop met troepcoupe, paardengebit en scheefgezakte bril, maar met een belangrijke drijfveer in zijn leven, zijn `mojo'. Koel wordt `cool'. Zijn mojo laat hem dansen als Gene Kelly, grommen als Sean Connery, gevat zijn als Humphrey Bogart en kussen als Clark Gable. Die mojo werd hem in het veruit superieure tweede deel van de serie ontstolen door zijn aartsvijand Dr. Evil (Myers in vermomming), tegen wie hij het in Goldmember vanzelfsprekend weer op moet nemen. De rest van de plot is zo flauw-psychologisch, dat je die het beste ook maar als persiflage kunt interpreteren.

Austin Powers in Goldmember baseert zich wat betreft schurken en geintjes het duidelijkst van de drie op de Bond-films. Dat beviel de opeens zeer zedig opererende Bond-rechthebbenden in het geheel niet, zeker niet met het volgende 007-deel in aantocht. Wie ook de onvermijdelijke verwijzingen naar een tiental andere films buiten beschouwing laat, kan twee hoogtepunten ontdekken.

De film opent met een toppunt van zelfparodie. Myers virtuoze gevoel voor absurditeit leidde ertoe dat hij uiteenlopende beroemdheden als Tom Cruise, Steven Spielberg, Britney Spears, Danny DeVito en Kevin Spacey kon strikken.

De beste grappen ontstaan nog steeds als Myers zich laat inspireren door clowneske misverstanden. Hóe heet je? Fook-mi. Hoe héét je. Fook-mi. Enzovoort. Daar heeft de shagadelisch (van `to shag', neuken) ingestelde spion altijd wel zin in. Je kunt er de slappe lach van krijgen, en de meeste grappen drammen zo lang door dat dat ook wel lukt.

De formule is nu wel op. Sommige grappen zijn beter geslaagd dan de vorige keren, andere vervallen al te duidelijk in herhaling. Een aardigheidje is dat er ontzettend op Nederland wordt gekankerd, door Powers senior. Hij wordt gespeeld door Michael Caine: ,,Er zijn maar twee dingen waar ik een hekel aan heb. Mensen die afwijzend staan tegenover andere culturen en Hollanders.''

Austin Powers in Goldmember. Regie: Jay Roach. Met: Mike Myers, Beyoncé Knowles, Michael Caine, Seth Green, Verne Troyer, Michael York, Robert Wagner, Mindy Sterling. In: 89 theaters.

    • Dana Linssen