Ministerie van Defensie kondigt investeringsstop af

Het ministerie van Defensie heeft per direct een investeringsstop afgekondigd. Minister Korthals en staatssecretaris Van der Knaap hebben daartoe besloten om ,,rust te brengen op de begroting''.

Defensie moet de komende vier jaar ongeveer 500 miljoen euro bezuinigen. De investeringsstop geldt voorlopig tot 1 november.

Investeringen waarvoor al contracten zijn afgesloten, gaan gewoon door. ,,Maar we gaan geen nieuwe verplichtingen aan. Er wordt bij wijze van spreken geen pennetje meer gekocht'', zegt een woordvoerder.

Alle materieelprojecten zullen tegen het licht worden gehouden. ,,Het is vaak duur spul en we moeten dat tegenover de belastingbetaler kunnen verantwoorden'', zegt staatssecretaris Van der Knaap deze week in de Defensiekrant.

Vorige week werd al duidelijk dat de nog door het vorige kabinet geplande aanschaf van zware houwitser-kanonnen (voor 422 miljoen euro) op de tocht is komen te staan. Staatssecretaris Van der Knaap laat uitzoeken of de kanonnen nog kunnen worden afbesteld.

Ook voor het personeel zullen de bezuinigingen gevolgen hebben. Van der Knaap liet het personeel bij Defensie woensdag weten dat hij gedwongen ontslagen wil voorkomen. Maar toch moeten er tussen de 3.000 en 4.000 functies verdwijnen. Defensie hoopt dat dat kan via natuurlijk verloop en door defensiepersoneel aan een baan elders te helpen.

Defensie wil ook geld uitsparen door de doelmatigheid van het departement en de krijgsmachtdelen te verhogen. Zo moeten bureaucratische besluitvormingsprocedures verminderen en moet er meer gezamenlijk worden opgetreden.

Ook in de staven zal worden gekeken naar mogelijkheden te bezuinigen. ,,Wanneer de trap moet worden schoongemaakt, dan ben ik als oud-vakbondsman eerder geneigd dat van boven naar beneden te doen dan andersom'', zegt Van der Knaap in de Defensiekrant.