Leven van een beroemdheid

Tussen Gimme Shelter, de vorige week uitgezonden documentaire over een moord door een Hells Angel tijdens een optreden van The Rolling Stones in 1969, en Being Mick zitten 32 jaar en een wereld van verschil. Ook in 1969 waren The Stones al beroemd, maar dit verhinderde niet dat ze moesten optreden op een gratis festival waar het een volstrekt zootje was. Daar waren de Stones zelf mede schuldig aan. Uit angst voor een knetterstoned publiek hadden ze de Hells Angels gevraagd de orde te bewaken, maar dit middel bleek erger dan de kwaal.

Ruim dertig jaar later blijkt Jagger nog nauwelijks met gevaar in aanraking te komen. Alleen als hij op straat loopt wordt hij vaak aangeschoten door fans, die, zo weten we sinds de moord op John Lennon, niet alleen om handtekeningen vragen maar ook wel eens echt schieten. Maar verder blijkt Mick Jagger een leven te leiden zoals het een beroemdheid past. De veelal schokkerige beelden van Being Mick, die samen met stukjes home-video voor `authenticiteit' moeten zorgen, laten vooral een druk telefonerende Mick Jagger zien die limousine in, vliegtuig uit stapt op weg naar opnamestudio's, jetset-feesten, filmpremières, Franse buitenverblijven, kolossale Londense huizen en dure hotels.

Rode draad van Being Mick zijn de opnamen voor zijn nieuwste solo-plaat uit 2001 en van de door hem geproduceerde film Enigma. Jagger gaat naar Duitsland om daar een paar regels van Bono op te nemen, en vervolgens naar Miami, waar Lenny Kravitz in een krankzinnig rood huis blijkt te wonen.

Being Mick lijkt een tamelijk compleet beeld te bieden van het leven van Mick Jagger. We zien hem niet alleen aan het werk, maar ook op vakantie met zijn dochters en zoontje. We zien hem zelfs zijn stem uitbrengen in Londen: ,,No, not the Socialist Workers' Party this time'', zegt hij.

Alleen zijn vele affaires met vrouwen worden summier behandeld. De documentaire werd gemaakt in de jaren 2000-2001, toen Jagger na een lang huwelijk scheidde van Jerry Hall en de vader bleek te zijn van een kind van een Braziliaans model. We krijgen een paar keer Hall te zien en ook iets van Jaggers ergernis over al die verhalen in de roddelpers over zijn liefdesleven. Maar naar feesten en premières blijkt hij uitsluitend met zijn dochter Elizabeth te gaan.

Het uur van de wolf: Being Mick, NPS, Ned.3, 19.58-21.28u.