Hockeysters komen weer met schrik vrij

Na het derde opeenvolgende gelijkspel, gisteren tegen China (1-1), is de Nederlandse vrouwenhockeyploeg veroordeeld tot een inhaalrace bij het toernooi om de Champions Trophy in Macau. Tegen Nieuw Zeeland (vandaag) en Engeland (vrijdag) moet de Europees kampioen met ruime cijfers winnen om nog in aanmerking te komen voor een finaleplaats.

Titelverdediger Argentinië, gisteren met 4-0 te sterk voor Engeland, gaat na drie speelronden alleen aan de leiding. Wereld- en olympisch kampioen Australië klom naar de derde plaats dankzij de 3-1 winst op Nieuw Zeeland.

Door de derde puntendeling op rij – na 0-0 tegen Australië en 1-1 tegen Argentinië – is Nederland, vorig jaar in het eigen Wagener-stadion nog verliezend finalist, de regie kwijt. ,,Alleen als Argentinië van zowel China als Australië wint, hebben we nog kans op de finale'', becijferde bondscoach Marc Lammers tegenover het ANP.

Gewaarschuwd voor de fysieke kracht van China was de oud-international vorige maand al, toen de ploeg van zijn Zuid-Koreaanse collega Kim Chang-kack venijnig uithaalde in het tweede onderlinge oefenduel: 2-6. Lammers bekende naderhand ,,wel een paar nachtjes wakker'' te hebben gelegen van die afstraffing.

Een nederlaag bleef gisteren uit, al scheelde dat weinig. Nadat Ageeth Boomgaardt de ploeg na negen minuten op voorsprong zette met een rake strafcorner, nam het eveneens nog ongeslagen China het initiatief langzaam maar zeker over. In de slotseconden van de eerste helft trok spits Zhou Wan Feng de stand gelijk.

Na rust bleef Nederland ternauwernood overeind en was het aan laatste `man' Minke Booij en keepster Clarinda Sinnige te danken dat het gastland niet alsnog won. Groot was na afloop de teleurstelling bij Lammers, die routinier Mijntje Donners vlak voor tijd met een knieblessure van het veld gedragen zag worden. ,,Met drie uit drie presteren we voorlopig beneden de verwachtingen'', conclu-deerde Lammers die, ondanks het gebrek aan stootkracht in zijn voorste linie, positief gestemd blijft. ,,De wedstrijden tegen de drie toplanden hebben we nu gehad. Daarin hebben we niet verloren en zijn we ook niet weggespeeld.''