Hershey lijkt duur

De zucht naar chocola kan het bestuur van Nestlé naar het hoofd zijn gestegen. Naar verluidt heeft de Zwitserse voedingsgigant 11,5 miljard dollar geboden aan de stichting die de zeggenschap heeft over Hershey Foods, teneinde deze chocoladeproducent – de grootste in de Verenigde Staten – over te nemen.

Strategisch gezien ligt de belangstelling van Nestlé voor de hand. De eigen zoetwarendivisie van de Zwitsers is ondermaats en raakt steeds verder achterop bij de andere divisies, waardoor het interne groeipercentage van het concern omlaag wordt gedrukt.

Maar de financiële gevolgen voor de aandeelhouders van een Hershey-overname lijken ook niet mals. Als het genoemde bod juist is, moet Nestlé om zijn kapitaalkosten van 7 procent te dekken bij Hershey een operationele winst na belastingen van 800 miljoen dollar gaan verwezenlijken, ofwel zo'n 1,22 miljard dollar vóór belastingen. Is dat realistisch?

Hershey zal dit jaar naar verwachting een operationele winst vóór belastingen van 750 miljoen dollar rapporteren. Dan moet Nestlé dus nog een gat van 470 miljoen dollar vullen. Er zijn twee manieren waarop dat kan. De eerste bestaat uit het incalculeren van de verwachte winstgroei van Hershey. De tweede bestaat uit het bezuinigen op de kosten van het hele concern, nadat de overname een feit is.

De extra operationele winst wordt geschat op 120 miljoen, waarna nog 350 miljoen dollar per jaar resteert dat uit bezuinigingen moet komen. Dat komt neer op bijna 9 procent van Hershey's kostentotaal.

In normale omstandigheden zou dit al lastig genoeg zijn. Maar Hershey is geen normaal bedrijf – de filantropische doelstellingen van zijn oprichter vormen een leidraad voor het bestuur. Een van de credo's van het bedrijf is `een sterke oriëntatie op de mens en een goede zorg voor iedere werknemer'.

Als gevolg daarvan is de lokale oppositie tegen een verkoop al behoorlijk stevig. Het vooruitzicht van gedwongen ontslagen zou de stemming doen omslaan in uitgesproken vijandigheid.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.