Grens 400 punten ver weg voor AEX

De grens van 400 punten bleek voor de AEX-index vanmorgen nog een brug te ver. Na een forse stijging gisteren tot een slot van 394,95 punten, zakte de index vanmorgen weer ver terug, met 2,7 procent tot ruim 384 punten.

Aanleiding voor de daling was het tegenvallende Amerikaanse consumentenvertrouwen, waar Wall Street gisteren slecht op reageerde. Het Dow Jones-gemiddelde zakte daar met ruim 1 procent tot 8.824 punten, de Nasdaq-index meer dan 3 procent (1.348 punten). Een teruggeschroefde winstverwachting van de Amerikaanse chipproducent Intel deed de stemming op Wall Street ook geen goed.

Rond het middaguur stonden alle aandelen die deel uitmaken van de AEX-index in de rode cijfers. Vooral de technologiefondsen kregen klappen. Philips daalde 4,7 procent, Getronics 4,9 procent, ASML 5,3 procent en CMG, dat morgen zijn halfjaarcijfers presenteert, zelfs 7,1 procent.

Vanochtend al kwamen bank en verzekeraar Fortis en het handelsbedrijf Hagemeyer met hun resultaten over de eerste zes maanden. De cijfers waren volgens verwachting, maar de koersen daalden met respecievelijk 2 en 3,7 procent.

Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen gaf een winstwaarschuwing en moest dat bekopen met 6,6 procent koersverlies. De MidKap-index, waarin Wessanen staat genoteerd, wist het verlies te beperken tot 1,2 procent op 376,81 punten.

Ook de andere Europese beurzen zaten in de min. Londen (4.361 punten) en Frankfurt (3.772 punten) verloren beide 2 procent en Parijs moest 2,2 procent terug (3.492). Het detailhandelsconcern Carrefour was een van de weinige stijgers, nadat het bedrijf goede halfjaarcijfers had gepresenteerd.

Ook de beurs van Tokio sloot vanmorgen lager. De handel had te lijden van de bescheiden verwachtingen van de Amerikaanse chipfabrikant Intel. De Nikkei-index verloor 140,57 punten en belandde op 9.773 punten, een verlies van 1,4 procent. Maandag was de Nikkei nog voor het eerst in een maand boven de 10.000 punten uitgekomen na vijf dagen met koersstijgingen.

De overige beurzen in het Verre Oosten daalden ook, maar de koersverliezen vielen minder groot uit dan in Tokio. De Hang Seng-index in Hongkong boekte 0,5 procent verlies. De Kospi-index in Zuid-Korea sloot marginaal lager.