`Galeries handelen in reproducties'

Galeries handelen in Nederland op grote schaal inrepodructies van schilderijen, litho's en etsen als `echte' kunst. Dat stelt T. Schiphof, docent Juridische aspecten van de kunst en cultuur aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij zegt dat naar aanleiding van de Chagall-expositie in de Grote Kerk in Alkmaar. Kunstkenner en galeriehouder P. Zuidema, die door Schiphof betrouwbaar genoemd wordt, constateerde daar veertien werken die niet door Chagall vervaardigd zijn, maar wel als een echte Chagall verkocht worden. Volgens Schiphof is dit geen uitzondering en is bijvoorbeeld het Amsterdamse Spiegelkwartier berucht om het grote aantal reproducties van ,,overigens zeer goede kwaliteit''. Schiphof ziet geen heil in een wet die dit soort praktijken tegen moet gaan, maar vindt dat de galeriebranche zelf een gedragscode moet opstellen. Hij twijfelt echter aan de motivatie hiervoor, ,,want het is natuurlijk goed verdienen op deze manier''.