Fortis durft winst niet te voorspellen

Bank en verzekeraar Fortis wil nog steeds geen voorspelling doen over zijn winstontwikkeling dit jaar. In tegenstelling tot de meeste concurrenten vindt Fortis zo'n prognose momenteel `niet zinvol'.

Bestuursvoorzitter A. van Rossum zei vanochtend bij de presentatie van de kwartaalresultaten dat de `ongekend grote schommelingen op de effectenmarkt' een prognose onmogelijk maken. Hij vindt het niet correct om een prognose af te geven exclusief beleggingswinsten of -verliezen, omdat Fortis dat in het verleden ook nooit deed. ,,We gaan niet zomaar met andere maatstaven werken.''

Doordat bij het Belgisch-Nederlandse Fortis de huidige waarde van de aandelenportefeuille onder de aanschafprijs is gedoken, is de winst van het bedrijf extra afhankelijk van het beursklimaat. Op 19 juli waarschuwde Fortis als eerste verzekeraar in Nederland dat die beleggingsverliezen 0,9 miljard euro bedroegen. Op 23 augustus was dit bedrag geslonken tot 0,6 miljard. In de vanmorgen gepubliceerde resultaten zijn die beleggingsverliezen niet aanwezig. Op 30 juni, bij het sluiten van de boeken, stond de beurs er nog beter voor.

Fortis maakte in de maanden april, mei en juni een 3 procent lagere winst van 584 miljoen euro. Topman Van Rossum noemde de resultaten vanochtend uitstekend. ,,Ondanks de zwakke financiële markten ben ik gelukkig. Wij hebben een sterke kostenreductie gerealiseerd.'' Volgens Van Rossum vertegenwoordigde de afgesloten periode het beste half jaar van Fortis ooit.

In het eerste halve jaar steeg de operationele winst bij het verzekeringsbedrijf met 13 procent. De bank boekte 9 procent groei van de operationele winst. Op kwartaalbasis zagen de cijfers er minder gunstig uit. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar daalde de winst bij de bank en de verzekeraar met respectievelijk met 14 en 10 procent.

De terugval bij de verzekeraar is vooral toe te schrijven aan de afgenomen belangstelling voor beleggingsgerelateerde verzekeringsproducten. De bank droeg het meeste bij aan de winst van Fortis. Bijna tweederde van het resultaat kwam op het conto van de bankpoot, de rest van de verzekeringstak.

De dotaties aan de stroppenpot bedroegen het afgelopen kwartaal ruim 200 miljoen euro. Fortis heeft weinig last van de boekhoud- schandalen in de Verenigde Staten, omdat het niet zo actief belegt in bedrijfsobligaties. De stroppen voor wanbetalers waren eveneens klein. Volgens Van Rossum komt dit door de `goede kwaliteit van de kredietportefeuille'.

De koers van Fortis in Amsterdam daalde vanochtend met 2 procent tot 19,03 euro.