Economie VS drukt winst Wessanen

Voedingsconcern Wessanen, eigenaar van Zonnatura, maakt dit jaar 17 procent minder winst dan eerder dit jaar door het bedrijf werd voorspeld. Deze verwachting lag al 10 procent lager dan die van vorig jaar.

Bestuursvoorzitter A. Zondervan noemde vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers de resultaten ,,mager en teleurstellend''. Hij erkende zich verkeken te hebben op het tijdstip waarop de economie in de Verenigde Staten zou aantrekken. De nettowinst komt dit jaar uit op 50 miljoen euro, voor afschrijving van goodwill.

Zondervan beloofde vanochtend dat volgend jaar beter wordt. Hij voorspelde voor 2003 een winststijging per aandeel van minimaal 15 procent. Mocht het bedrijf dat niet halen, dan stapt hij op: ,,Die 15 procent is de ondergrens. Als de winstgroei door die bodem zakt, ga ik ook door de bodem.'' In december 1998 verbond Zondervan zijn toekomst aan een doel van 10 procent winstgroei, maar dat werd niet gehaald. Op de beurs daalde het aandeel met 6,6 procent tot 7,90 euro aan het begin van de middag.

Ondanks de winstdaling over dit boekjaar twijfelt Zondervan niet over de nieuwe strategie die hij twee jaar geleden inzette. Daarbij verdween nagenoeg alle zuivel en kwam de kaas-divisie te koop te staan. Wessanen legt nu het accent op distributie en productie van natuurvoedingsproducten en delicatessen.

Omzet en winst in Europa bleven bijna op peil, maar in de Verenigde Staten daalde de autonome omzet 5 procent. Wessanen heeft last van prijzenslagen tussen supermarkten. De komende maanden verliest het waarschijnlijk twee supermarktketens als klant. Dat kost in het tweede halfjaar 50 miljoen dollar omzet.

De omzet van ontbijtgranen, zoals müsli, steeg met 7 procent, maar het bedrijfsresultaat bij die divisie daalde 29 procent. Het concern heeft te maken met hoge aanloopkosten bij een productielijn in Groot-Brittannië.

Vanmiddag stond een informatieve aandeelhoudersvergadering op het programma. Een aantal grootaandeelhouders heeft aangekondigd daar kritiek te willen leveren op topman Zondervan.

Op de agenda staat verder de beëindiging van het beperkte stemrecht voor certificaathouders. Het bestuur van Wessanen zal ook niet dwarsliggen als er een vijandig bod komt op Wessanen, beloofde Zondervan.