Doornroosje leunt op effecten

Een metershoog prentenboek wordt opengeslagen, en daar verschijnt een door Anton Pieck geïnspireerd dorpsplein waar het grote nieuws de ronde doet: er is een prinsesje geboren en ze heet Doornroosje. Om de handeling nu naar het paleis te verplaatsen, pakt de verteller zo'n rechtopstaande bladzijde en draait die om door ermee in een halve cirkel naar links te lopen. Zo brengt hij ons in deze familievoorstelling telkens van de ene naar de andere plek – als in een tot leven gebracht prentenboek.

Doornroosje de musical is een productie van Studio 100, een Vlaamse handelsonderneming in kinderamusement die ook het op kleuters mikkende meidengroepje K3 voortbracht, de tv-series Samson & Gert en Kabouter Plop fabriceert, en eerder op tournee was met de musicals Pinokkio en Sneeuwwitje.

Dat er fabrieksmatig wordt gewerkt, blijkt ook uit deze voorstelling. Met de fleurige aankleding en de vindingrijke visuele effecten (waaronder een echt angstaanjagende draak) is de fantasie van de makers wel zo ongeveer uitgeput. De muziek van Johan Vanden Eede is routineuze synthesizerpop, die bovendien blikkerig uit het orkestbakje komt. In de zangteksten van de Studio 100-bazen Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon overheerst een onbeholpen soort plechtigheid: ,,Het is werkelijk fantastisch / daarom zing ik nu bombastisch / dit onthullende geweldig mooie lied.''

Eén grote publieksattractie van de show is in elk geval het door de drie goede feeën gezongen Toveren, dat inmiddels door K3 al tot een hit is gemaakt. Een monter deuntje volgens het Kinderen voor kinderen-model, dat hier ten volle wordt benut.

Die feeën kunnen zweven, dat is aardig om te zien. En bovendien zorgen ze ervoor, dat Doornroosje niet door een prins wakker wordt gekust, maar door een eenvoudige tuinman met ,,een zoen vol van magie'' (tja, die teksten). ,,Wij blijven eeuwig samen, want jij bent mijn levensdoel,'' zingen ze daarna. Zo is het oude sprookje toch nog gemoderniseerd.

Meer dan adequaat zijn de meeste spelprestaties niet, al zet Betty Vermeulen alles op alles om haar slechte fee toch nog afdoende te demoniseren, terwijl haar drie goede collegae kwiek en kittig samenzingen en met hun stafjes zwaaien.

De vertellersrol wordt hier gespeeld door de Nederlandse tv-presentator Ron Boszhard, die evenmin de middelmaat overstijgt. Maar de zalen zitten vol, dus er komt volgend jaar ongetwijfeld weer een nieuw musicalsprookje.

Voorstelling: Doornroosje de musical, door Studio 100. Muziek: Johan Vanden Eede. Regie: Gert Verhulst. Gezien: 27/8 in Nieuwe Luxor, Rotterdam. Tournee t/m 2/3. Inl. (0900) 0191, www.uitlijn.nl