Documentaire over Singh Varma

De documentaire Tara, een portret van het voormalig Tweede Kamerlid Tara Singh Varma, draait vanaf volgende week in de Nederlandse bioscopen. Vorig jaar raakte Singh Varma in opspraak toen bleek dat zij de terminale kanker, waaraan zij zei te lijden, had verzonnen. Filmmaakster Jet Homoet volgde Singh Varma tijdens haar vermeende laatste maanden, en bleef haar volgen nadat het Tros-programma Opgelicht in juni 2001 onthulde dat Singh Varma's aandoening niet fysiek maar psychisch was. De documentaire moest een eerbetoon worden aan de GroenLinks-politica die altijd klaar stond voor minderheden en vluchtelingen. Het werd een portret van een vrouw die verguisd raakte toen bleek dat zij haar ziekte had verzonnen. Homoet, die de documentaire in opdracht van de Nederlandse Moslim Omroep maakte, stond onder druk van de media en anderen om de film eerder uit te brengen, maar weigerde dat. Homoet: ,,Ik had echt het vertrouwen van Tara op dat moment en wilde dat niet verspillen. Ik wilde geen sensationele korte termijn-film maken, maar meer laten zien wat er over een langere periode met haar gebeurde.''