Deetman maakt excuses voor `Japan'

Burgemeester W. Deetman (CDA) van Den Haag heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan de Stichting Japanse Ereschulden. Hij heeft spijt van de gang van zaken rondom de demonstratie van de stichting op 24 mei 2000 in Den Haag, tijdens het bezoek van de Japanse keizer Akihito. Dit schreef de burgemeester dinsdag in een brief aan de Stichting Japanse Ereschulden.

Deetman is hiertoe gekomen, nadat de Haagse Adviescommissie Bezwaarschriften oordeelde dat het demonstratieverbod dat Deetman de stichting op 24 mei 2000 had opgelegd, ,,de juridische toets niet kon doorstaan'', aldus de burgemeester.

De Indische Nederlanders wilden die dag demonstreren voor financiële compensatie voor het oorlogsleed dat hen is aangedaan in interneringskampen onder het Japanse regime. De gemeente liet de stichting een week voor het staatsbezoek weten dat ze niet mocht demonsteren in de buurt van de keizer en dat ze zich met maximaal vijftig demonstranten mocht verzamelen, maar niet mocht demonstreren, op het Plein, nabij het Binnenhof in Den Haag. Ook werd de stichting verboden om hesjes met de tekst `Pay your Debts' te dragen en spandoeken te voeren met deze tekst.

De stichting diende hiertegen een bezwaarschrift in. Volgens de commissie Bezwaarschriften bleken deze maatregelen inderdaad niet te stroken met het recht van vergadering en betoging dat in de Grondwet is vastgelegd.

De oud-voorzitter van de stichting, B. Bouman, die de klachten had ingediend is ,,tevreden''. ,,Het is niet zo ruiterlijk als ik het het liefst had gewild, maar Deetman kennende is dit al heel wat'', zegt Bouman. Volgens Bouman, die indertijd voorzitter van de stichting was, viel er toen niet te praten met de gemeente, ,,dus we konden niet anders dan inschikken''.

Volgens de woordvoerder van de burgemeester gaat de gemeente voortaan ,,alerter'' om met de afspraken rondon demonstraties. Verder zal de gemeente geen richtlijnen omtrent de demonstratievrijheid aanpassen.