De gatenkaas wordt duur betaald

Wat de LPF is in de vaderlandse politiek, is voedingsbedrijf Wessanen in het lokale bedrijfsleven. Altijd trammelant.

Geen belegger die nog weet hoeveel winstwaarschuwingen het bedrijf (natuurvoeding, müsli, kaas) de laatste jaren heeft moeten afgeven. Altijd viel er wel ergens een tegenvaller te melden, variërend van duur voer voor de kippen tot economische crises en onbetaalbaar botervet.

En dus wordt geroepen om het hoofd van de topman Mac Zondervan. Nieuw is die roep allerminst: in reactie op de kritiek aan zijn adres verklaarde Zondervan in 1998 op te zullen stappen wanneer de winst per aandeel de komende jaren geen gemiddelde groei van 10 procent per jaar zou laten zien. In 1999 bedroeg die winst 0,95 euro per aandeel. Vorig jaar was dat 0,94 euro, maar van opstappen wil Zondervan – de enige bestuurder bij Wessanen die de mislukte fusie met drankenbedrijf Bols heeft overleefd – niet weten. Zijn lijfsbehoud is mede mogelijk gemaakt door jarenlange steun van commissarissen Hans Wiegel (VVD) en Gerard van Schaijk (ex-Heineken). Ook Frans Koffrie, die bij `zijn' Buhrmann vorig jaar de buitenwacht een keer of drie moest waarschuwen voor tegenvallende resultaten, houdt hier toezicht.

Vanochtend kwam Wessanen opnieuw met een tegenvaller. Herstel op de Amerikaanse voedingsmarkt blijft uit. De winst per aandeel, die volgens de toezeggingen van Zondervan in 1998 rond de 1,30 euro zou moeten liggen, zal inclusief afschrijvingen circa 60 cent bedragen. Voor 2003 wordt weer een winstgroei van 15 procent verwacht. Ook deze keer heeft Zondervan daaraan zijn lot verbonden.

Zullen Wessanens assertieve grootaandeelhouders de hand nog eens over hun hart strijken? Delta Lloyd en zakenbank Dexia hebben de koers van Wessanen met de helft zien teruglopen. Zuivelbedrijf Campina is de grootste met een belang van meer dan 10 procent. Campina wilde de kaasdivisie van Wessanen kopen, maar die zaak is als gevolg van de MKZ-crisis nooit verkocht.

Steeds vaker willen aandeelhouders een kop zien rollen als het bij een bedrijf slecht blijft gaan. Zie het versnelde vertrek van onder meer Smits (KPN), Zwarts (Randstad), Van Luijk (Getronics) en Veenman (Stork).

Vanmiddag houdt Wessanen een informatieve aandeelhoudersbijeenkomst. Als teken van goede wil geeft het bedrijf alle beleggers voortaan stemrecht. Plus kwartaalcijfers. Vanmiddag hebben de Wessanen-beleggers nog weinig te kiezen. De volgende keer wordt het menens.