Constantijn Huygens-prijs voor Kees Ouwens

De Constantijn Huygensprijs 2002 gaat naar de dichter Kees Ouwens. Hij ontvangt de prijs van 9000 euro voor zijn gehele oeuvre. Dat heeft de verantwoordelijke Jan Campert-stichting vandaag bekendgemaakt. De jury noemt Ouwens ,,een van onze intrigerendste dichters, schepper van een volstrekt persoonlijk, eigenzinnig, mystiek oeuvre, verkenner van het onbereikbare.'' Dat geldt vanaf zijn debuut met de dichtbundel Arcadia (1968) tot de recent verschenen bundel Etgroen, aldus de jury. Kees Ouwens (1944) ontving vorig jaar de VSB poëzieprijs voor Mythologieën (2000) en in 1998 de Herman Gorterprijs voor zijn bundel Van De Verliezer De Lichtbron.

De Jan Campert-stichting maakte tegelijk bekend, dat de Jan Campertprijs voor poëzie is toegekend aan Menno Wigman (1966) voor zijn dichtbundel Zwart als kaviaar. De F. Bordewijkprijs voor verhalend proza gaat dit jaar naar Stefan Hertmans (1951) voor zijn roman Als op de eerste dag.

De tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays gaat naar Douwe Draaisma (1953) voor zijn bundel beschouwingen Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. De driejaarlijkse G.H. 's-Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten is voor tekenaar Siegfried Woldhek (1951) voor ruim een kwart eeuw schrijversportretten. De prijzen worden 13 december uitgereikt in het Nederlands Letterkundig Museum in Den Haag.