Burt op de Wallen

Het is moeilijk te achterhalen wat voor film Snapshots (voorheen The Hermit of Amsterdam) had moeten worden in de ogen van regisseur Rudolf van den Berg, die samen met Michael O'Loughlin het scenario schreef. Nu is het op z'n best een weemoedige romance, die humoristische en spannende verwikkelingen naar de zijlijn schuift. Misschien is het niet erg dat de toeschouwer na de lange en nadrukkelijk sfeervolle exposé de lijntjes alvast aan elkaar knoopt. Heden en verleden zijn wat dat betreft wat al te opzichtig door elkaar gemonteerd.

Maar een meditatie over het voorbijgaan van de tijd, of juist de continuïteit van vroeger en nu, wil Snapshots ook maar niet worden. Want er moet ook nog wat Amsterdamse couleur locale in. En het moet gezegd: Amsterdam ziet er niet slecht uit. Cameraman Gábor Szábo laat de Oudezijdswallen er zelfs een beetje Rembrandtesk uitzien.

Snapshots is namelijk een cv-film, met echte sterren van vroeger in de hoofdrollen. Burt Reynolds is de tweedehandsboekverkoper die weigert plaats te maken voor een projectontwikkelaar en Julie Christie zijn vroegere liefde. Sterren, Rembrandt, Nederlandse clichémannetjes, ergens aan de horizon van deze productie moet `groot internationaal publiek' hebben geschitterd als een fata morgana. Alleen leuk voor Nederlands publiek: Angela Groothuizen speelt een hoer met een Pleunie Touw-pruik.

Snapshots. Regie: Rudolf van den Berg. Met: Burt Reynolds, Julie Christie, Angela Groothuizen, Pierre Bokma. In: Ketelhuis, Amsterdam; Camera, Groningen; LUX, Nijmegen.