Bende ging na `Dover' stug door

De Rotterdamse mensensmokkelbende die twee jaar geleden 58 Chinezen liet stikken in een container in Dover is daarna op vrijwel dezelfde voet doorgegaan met smokkel.

Alleen al tussen eind januari en eind mei van dit jaar gaf de Chinese organisatie volgens het openbaar ministerie leiding aan zeven operaties waarbij 111 gesmokkelden betrokken waren. Zij hadden als laatste stop landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Moldavië en Rusland voor ze in Rotterdam aankwamen. Daar zit het hoofdkwartier van de bende.

Dit blijkt uit het justitiële dossier van het onderzoek (code `Opaal') naar de zogenoemde Slangenkop-organisatie die sinds 1998 zou worden geleid door `Sister P.' en twee handlangers. De bende wordt beschouwd als de grootste mensensmokkelorganisatie van West-Europa, en moet volgende week voorkomen. Volgens het OM stuurde Sister P. ook Gürsel Ö. aan, de man die eerder met acht handlangers is veroordeeld voor de uitvoering van het fatale Dover-transport in 2000.

De organisatie treedt gewelddadig op tegen medewerkers die, uit angst voor herhaling van het Dover-drama, willen breken met Sister P., aldus een `slangenkop' tegen de politie. Bendeleden die dit probeerden zijn zo gemarteld dat ze ledematen verloren, verklaart deze slangenkop volgens het dossier.

De bende slaat en schopt gesmokkelden die in opvanghuizen verblijven als ze te veel geluid maken, vertelden getuigen en een verdachte de politie. Ook moeten zij al hun bezittingen na aankomst in Nederland afstaan. De bendeleiders verdienen per twee maanden één miljoen gulden (450.000 euro) aan de smokkel, blijkt uit afgeluisterde telefoontjes. De leiding van de bende noemt gesmokkelden `bolletjes', `goederen' of `klanten'.

De advocaat van Sister P., I. Weski, zegt dat het OM Sister P. zonder deugdelijke onderbouwing presenteert als ,,dé verantwoordelijke voor álle kwaad op dit gebied''. De politie heeft vijf adressen in de Rotterdamse wijken Spangen, Bospolder en Tarwewijk gevonden die dienden als schuilplaats voor gesmokkelde Chinezen. In de woningen konden steeds tientallen mensen verblijven. Er zitten in totaal acht bendeleden vast, allen Chinezen, van wie er zeven op het moment van hun arrestatie illegaal in Nederland verbleven.

Sister P.: pagina 3