Baskische politie slaags met Batasuna-aanhang

De politie in Baskenland is gisteravond op verscheidene plaatsen slaags geraakt met aanhangers van Batasuna, de politieke tak van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De aanhangers probeerden te voorkomen dat de politie partijkantoren van Batasuna in San Sebastián, Bilbao en Vitoria ontruimde en verzegelde. Zeker twintig mensen raakten gewond.

Eergisteren schorste onderzoeksrechter Balthasar Garzón alle activiteiten van Batasuna voor een periode van drie jaar, en stemde het Spaanse parlement in met een verbod op de partij. Batasuna wordt ervan verdacht de Baskische terreurorganisatie ETA te steunen en financieren, en is de enige partij in Spanje die terreuraanslagen van de ETA niet veroordeelt. Partijbijeenkomsten van Batasuna worden doorgaans afgesloten met een steunbetuiging aan de ETA.

De partij ontkent de politieke vleugel te zijn van de ETA, en maakte gisteren bekend beide besluiten bij de rechter te zullen aanvechten. In eerste instantie gebeurt dat in Spanje zelf, maar daarna zal de partij bij het Europese Hof van Justitie aankloppen, aldus woordvoerder Arnaldo Otegi.

Otegi zei gisteren eveneens dat de Basken er een nieuwe vijand bij hebben, de Baskische regeringspartij PNV. De PNV stemde tegen het verbod op Batasuna, maar moet de ontruiming van de partijkantoren, zetels en herriko tabernas, de cafés waar de radicale aanhang zich verzamelt, wel uitvoeren. De ertzaintza, de lokale Baskische politiemacht, wordt bestuurd door de PNV-regioregering. Volgens Otegi is de PNV handlanger van Madrid geworden. Vorige week kondigde Otegi aan dat het verbod tot nog meer geweld en een verharding van de strijd tegen de Spaanse staat en gematigde Baskische nationalisten kan leiden. Verwacht wordt echter dat Batasuna, die de afgelopen jaren steeds meer aanhang verloor, niet in staat is een volksopstand te creëren. Met de ontruiming van de partijkantoren in San Sebastián, Bilbao en Vitoria, zijn bovendien de belangrijkste zetels van Batasuna gesloten.

Het verbod op de partij werd al enige tijd verwacht, maar is ingezet nadat Batasuna begin augustus een bloedige ETA-aanslag in de badplaats Santa Pola, waarbij een man en een zesjarig meisje werden gedood, niet veroordeelde.