Andersen koopt proces om Enron af

De niet-Amerikaanse vennoten van accountantskantoor Andersen betalen aan de gedupeerden van het failliete energiebedrijf Enron een schadevergoeding van 60 miljoen dollar. Van het bedrag gaat 40 miljoen naar aandeelhouders en werknemers. De resterende 20 miljoen gaat naar de schuldeisers.

Door de schikking blijft naar verwachting een rechtzaak tussen de niet-Amerikaanse vennoten en gedupeerden van Enron, waarvan Andersen de boeken controleerde, achterwege. Onderhandelingen tussen de Amerikaanse vennoten van Andersen en de Enron-gedupeerden zijn in mei afgebroken. Van de Amerikaanse maatschap van Andersen is nauwelijks meer wat over. Verreweg de meeste accountants zijn overgestapt naar branchegenoten.

In de val van Enron, dat investeerders misleidde door opgeblazen winsten te presenteren, werd boekencontroleur Andersen meegesleept. Het van origine Amerikaanse accountantskantoor vernietigde een groot aantal documenten over Enron om ontdekking van opgepoetste cijfers te voorkomen.

Ook de circa zestig vennoten van Andersen Nederland betalen een deel van de overeengekomen schikking. Hoeveel dat is wil voormalig bestuursvoorzitter J. Dalhuisen niet zeggen. Volgens Dalhuisen betaalt ieder land naar rato van de omzet. De voormalige bestuursvoorzitter weet niet zeker of Andersen Nederland nu claimvrij is wat betreft Enron. ,,Deze schikking is centraal geregeld, de precieze details ken ik nog niet.''

De schikking van 60 miljoen dollar is een schijntje in vergelijking met de eis van de Enron-gedupeerden. Zij verlangen een schadevergoeding die oploopt tot 25 miljard dollar. Het is onduidelijk waar dat geld vandaan moet komen.

Naast de schikking met Enron loopt nog de afwikkeling van de kosten van de centrale Andersen-organisatie, waar de landenvestigingen met name administratieve diensten van afnamen. De kosten daarvan zijn onduidelijk geworden vanaf het moment dat de Andersen-organisatie dit voorjaar uit elkaar begon te vallen. Ook deze kosten moeten door de vennoten worden betaald, maar de hoogte daarvan is volgens Dalhuisen nog onduidelijk.

Andersen Nederland maakt tegenwoordig deel uit van Deloitte & Touche Nederland. Een aantal klanten van het Nederlandse deel van Andersen is of gaat van accountant wisselen. Zo koos kabelexploitant UPC onlangs voor KPMG.