Academisch asiel voor ex-leiders

Afrikaanse leiders opgelet. Wacht niet tot je opzij wordt geschoven in een bloedige coup. Boston University geeft je de kans om waardig plaats te maken.

De Amerikaanse privé-universiteit kondigde gisteren aan dat ze begint met een speciaal programma voor voormalige Afrikaanse leiders. Doel is om de democratie in Afrika te stimuleren door autocratische heersers te laten zien dat er na het presidentschap ook nog leven is.

Het eerste staatshoofd dat meedoet aan het Lloyd G. Balfour African Presidents in Residence Program, is de Zambiaanse oud-president Kenneth Kaunda, die zijn land na de onafhankelijkheid in 1964 27 jaar lang leidde. De universiteit stelt Kaunda het komend studiejaar een huis in de dure wijk Back Bay beschikbaar, 24 uur per dag beveiliging en een royale vergoeding waarvan de hoogte niet is bekendgemaakt.

In ruil geeft Kaunda lezingen en neemt hij deel aan beleidsdiscussies, zowel op de campus als in de rest van het land. De teksten van zijn lezingen zullen worden gebundeld in het kader van het African Presidential Archives and Research Program van de universiteit.

Charles Stith, de voormalige Amerikaanse ambasssadeur in Tanzania die aan het hoofd van dat archief staat, zei te hopen dat veel andere Afrikaanse leiders het voorbeeld van Kaunda zullen volgen. ,,We laten hun zien wat de mogelijkheden na het presidentschap zijn. Als dat een impuls voor sommigen van hen kan zijn om op te stappen, zijn wij daar zeer gelukkig mee.''

Volgens Stith barst het in Afrika van de leiders die al een eeuwigheid aan het bewind zijn en die na hun aftreden in Boston met open armen zouden worden ontvangen. Ook president Mugabe, die Zimbabwe al 22 jaar regeert, kan in aanmerking komen.