Van Lottum wint eenvoudig eerste ronde op US Open

John van Lottum heeft gisteren de tweede ronde van de US Open gehaald ten koste van de Peruaan Luis Horna. Edwin Kempes en Miriam Oremans werden op de eerste dag van het New Yorkse grandslamtoernooi uitgeschakeld door respectievelijk Justin Gimelstob en Petra Mandula.

Van Lottum, die zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdtoernooi had geplaatst, was zeer uitgelaten na zijn eerste overwinning op een grandslamtoernooi sinds de US Open van 1999. Na het laatste punt liep hij schreeuwend van geluk over de baan. Hij versloeg zijn tegenstander in vier sets: 6-4, 7-6, 4-6 en 6-4.

,,Ik heb een periode gedacht waarin het heel slecht ging, maar ik kan nu eindelijk weer van het tennis genieten'', zei Van Lottum, die half juli een ommekeer kende toen hij in Amersfoort de halve finale haalde. Van Lottum komt in de tweede ronde uit tegen de Tsjech Jiri Novak die gisteren verder kwam ten koste van Richard Krajicek.

De qualifier Kempes leed in de Amerikaanse nacht een pijnlijke nederlaag tegen de Amerikaan Gimelstob. De Nederlander ging na een matige partij in vijf sets ten onder tegen een tegenstander die anderhalve set lang nog slechts over de baan kon strompelen: 6-4, 3-6, 6-3, 6-7 en 6-3. Kempes sprak na afloop in de kleedkamer van ,,een bittere nederlaag''. Nog nooit wist hij zich te plaatsen voor de tweede ronde van een grandslamtoernooi.

Jevgeni Kafelnikov kwam moeizaam op gang. De Rus, als vierde geplaatst, won zonder sprankelend tennis uiteindelijk toch van de Italiaan Sanguinetti: 6-2, 7-5, 3-6 en 6-4. Meer indruk maakte de als achtste geplaatste Spanjaard Alberto Costa. Hij won van de Zweed Magnus Norman: 6-2, 6-4, 3-6 en 6-3. Zijn landgenoot Francisco Clavet ging in de eerste ronde al onderuit. Hij verloor van de Amerikaanse veteraan Michael Chang: 6-7, 6-3, 4-6 en 6-7.

In het vrouwentoernooi verdween met de nederlaag van Oremans tegen Mandula (4-6, 6-4 en 6-2) de enige Nederlandse op de eerste dag al uit het enkelspel. Oremans heeft hoogstwaarschijnlijk gisteren haar laatste wedstrijd als proftennisster gespeeld. De tennisster die inmiddels is gezakt naar de 102e plaats op de wereldranglijst zal na de US Open een definitief besluit nemen over haar toekomst. Ze liet na afloop weten dat de kans erg groot is dat ze stopt. Oremans had graag haar loopbaan volgend jaar in Australië beëindigd met een 50ste optreden op een grandslamtoernooi, maar het is haar eer te na om straks kwalificatiewedstrijden voor de Australian Open te moeten spelen.