Van den Herik hoopt op stunt Feyenoord

Feyenoord verdedigt vanavond in Istanbul een 1-0 voorsprong tegen Fenerbahce. De eindwinnaar plaatst zich voor de lucratieve Champions League. De verliezer speelt in het minder prestigieuze UEFA-Cuptoernooi.

Een reusachtig portret van Atatürk, de grondlegger van de Turkse staat, kijkt neer op de knollentuin van Fenerbahce. De dorre grasmat is hobbelig en ligt bezaaid met steentjes. Feyenoord moet zijn combinatievoetbal vanavond aan de omstandigheden aanpassen, weet trainer Bert van Marwijk. Dus minder risico nemen en de bal sneller verplaatsen.

Langs de kant kijkt voorzitter Jorien van den Herik, gebruind en gekleed in vrijetijdstenue, met een schuin oog naar de laatste training. Hij wil geen inzage geven in de dubbele boekhouding van Feyenoord (lees: wel of geen plaatsing voor de Champions League). Kijkend naar de veredelde vuilnisbelt en verwijzend naar het biljartlaken in de eigen Kuip lacht hij zijn witte tanden bloot. ,,Met zo'n veld verdien je geen Champions League.''

Van den Herik, een gefortuneerde dakdekker uit Sliedrecht, is beter te spreken over de stalen dakconstructie die de korte zijde overspant. Hij heeft van zijn Turkse collega vernomen dat het gevaarte van 55 meter in de bouwwereld uniek is. Van den Herik is bekend met de aannemerij, vandaar zijn speciale interesse voor het Sükrü Saracoglu Stadion.

Zijn zakelijk instinct laat hij aan de boorden van de Bosporus niet gelden. Feyenoord speelt tegen Fenerbahce misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar de voorzitter weigert te speculeren over een eventuele uitschakeling. Van het zogenaamde syndroom van Sturm Graz wil hij niets weten. Twee jaar geleden was deze modale club uit Oostenrijk verantwoordelijk voor de uitschakeling van Feyenoord in de voorronde van de Champions League. Die financiële aderlating is door de euforie van vorig seizoen naar de achtergrond verdrongen.

Plaatsing voor de tweede ronde van de Champions League is lucratiever dan de UEFA Cup winnen, weet Van den Herik uit ervaring. Feyenoord heeft na het huzarenstukje van afgelopen voorjaar meer aanzien in de voetbalwereld en er dienen zich ook meer spelers aan. Maar een vetpot is de UEFA Cup zeker niet. De miljoenendans vindt trouwens ook niet meer in het Europese hoofdtoernooi plaats. ,,Als wij de Champions League winnen, zijn we minder rijk dan de Duitse clubs die in de eerste ronde zijn uitgeschakeld'', zegt Van den Herik met een verwijzing naar de inkomensverschillen van televisie en marketing.

Door de economische malaise, de schulden van veel Europese topclubs en de strengere eisen voor een sluitende begroting lijkt het financiële gat tussen de Nederlandse topclubs en de internationale topclubs eerder groter dan kleiner geworden. Van den Herik neemt het woord `leedvermaak' niet in de mond. Hij spreekt wel over `rechtvaardigheid'. Het basisprincipe in het voetbalbedrijf blijft volgens de voorzitter gehandhaafd. ,,Succes heeft met geld te maken. Maar geld heeft niet altijd met succes te maken.''

Door de financiële crisis is het aantal megatransfers afgenomen. Volgens Van den Herik is het tekenend, dat de Australische Feyenoorder Brett Emerton nog altijd niet aan Newcastle United is verkocht. Beide clubs zijn het redelijk eens over het transferbedrag, maar de Engelsen willen de miljoenensom in termijnen betalen. Feyenoord gaat akkoord, maar eist voorlopig tevergeefs een bankgarantie van Newcastle. Dus speelt Emerton vanavond gewoon mee tegen Fenerbahce.

Zijn ploeggenoot Robin van Persie straalt in Istanbul weinig vreugde uit. De jonge Rotterdammer werd zaterdag in Kerkrade fel bekritiseerd om zijn slechte invalbeurt tegen Roda JC. Volgens Van Marwijk heeft hij zich de kritiek aangetrokken en is alles vergeven en vergeten. Van Persie zit van avond op de reservebank. De talentvolle linksbuiten zou nog niet klaar zijn voor de Turkse heksenketel, hoewel hij vorig seizoen tegen Internazionale en Borussia Dortmund geen gek figuur sloeg.

Door het vertrek van Jon Dahl Tomasson naar AC Milan lijkt het basiselftal van Feyenoord minder sterk geworden. Zijn vervanger Anthony Lurling moet zijn eerste goede wedstrijd in het shirt van rood en wit nog spelen. De competitiewedstrijden tegen NEC en Roda JC zaaiden twijfels over de huidige vorm van Feyenoord. De ploeg straalt in elk geval veel zelfvertrouwen uit. Door het winnen van de UEFA Cup heeft Feyenoord het laatste restje schroom van zich afgeschud. De kansloze nederlaag die PSV vorig seizoen tegen Galatasaray leed, is evenmin reden voor pessimisme. Van den Herik, grijnzend: ,,Waarom zouden wij niet kunnen stunten in de Champions League? In het voetbal is alles mogelijk.''

Komende vrijdag speelt Feyenoord als winnaar van de UEFA Cup in Monaco om de Super Cup tegen Real Madrid, winnaar van de Champions League. Die wedstrijd heeft niet de hoogste prioriteit, maar vormt wel een aardige graadmeter voor de kwaliteitsverschillen tussen de Europese top en de Europese subtop – ervan uitgaande dat Feyenoord tot de laatste categorie behoort.

    • Jaap Bloembergen