Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Eerste deel van een terugblik op de Eper incestzaak uit 1993 waarin het slachtoffer Jolanda haar ouders, familieleden, vrienden en politieagenten beschuldigde van seksueel misbruik, abortussen en babymoorden. Samen met haar kinderen probeerde ze de afgelopen jaren haar leven weer vorm te geven. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over Fort Bragg, de grootste legerbasis in Amerika, waar kortgeleden vier vrouwen werden vermoord. Een Amerikaanse onderzoekster vertelt over de oorzaken van geweld tegen vrouwen in het leger. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Onder meer aandacht voor de op handen zijnde aanval van Amerika op Irak en de scepsis daarover in Europa. Ned.3, 22.30-22.55u.

Bouwfraude-enquête. Rechtstreeks verslag van de openbare verhoren met aandacht voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Met o.a. de bouwmanager van de Noord-Zuidlijn, een lid van de divisiedirectie van Heijmans en de Amsterdamse wethouder Dales. Morgen, Ned.2, 9.25-17.25u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Herhaling uit vorig jaar december van de uitzending over de invloed van Greet Hofmans op koningin Juliana. Ze was 8 jaar Juliana's vriendin. Ned.3, 20.30-21.00u.

Het andere gezicht. Naar aanleiding van de VN-conferentie over duurzaamheid in Johannesburg een documentaire van Frank Vellenga over de invloed van multinationals en energiebedrijven als Exxon, Texaco en Enron op het milieubeleid van president Bush. Het is geen geheim dat de verkiezingscampagne van Bush grotendeels werd gefinancierd door deze bedrijven. Ned.1, 22.18-22.42u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd tussen de Turkse club Fenerbahçe en Feyenoord uit Rotterdam in de Champions League. Ned.2, 19.25-22.15u.

FILM

. Shine (Scott Hicks, 1996, Australië/Eng.). Sentimentele, meer door het publiek dan de critici gewaardeerde filmbiografie over de Australische concertpianist David Helfgott, die na een tirannieke opvoeding en Rachmaninofs Derde pianoconcert in een inrichting belandde. Tien jaar later bloeide hij op onder de hoede van een overmatig liefderijke vrouw. Geoffrey Rush speelt heel mooi de hoofdrol. RTL4, 20.30-22.30u.

Phenomenon (John Turteltaub, 1996, VS). John Travolta is perfect gecast als niet bijster snuggere automonteur die op zijn 37ste verblind wordt door een lichtflits en vervolgens een buitengewone intelligentie aan de dag legt in redelijk feel-good-drama dat geconstrueerd is als een ode aan het menselijk vernuft. RTL5, 20.30-22.45u.

Blues Brothers 2000 (John Landis, 1998, VS). Laat vervolg is futloze replica van het origineel uit 1980. John Goodman verving overleden John Belushi als de helft van het gesjochte duo blanke soulzangers met de inmiddels klassieke zonnebril en zwarte hoed en kostuum. Teleurstellend zijn dit keer ook de gastoptredens van o.a. James Brown, Aretha Franklin en B.B. King. SBS6, 20.30-22.40u.

. Close Encounters of the Third Kind (Steven Spielberg, 1977, VS). Fameus science-fictionsprookje van Spielberg, dat achteraf opgevat kan worden als de voorstudie van E.T.. Op aanwijzing van buitenaardse bezoekers slaan geleerde Richard Dreyfuss en anderen aan het boetseren. Niet eerder werden marsmannetjes zo majesteitelijk in een film verwelkomd. V8, 20.30-22.55u., met reclame.

Beckett on Film: Happy days (Patricia Rozema, Ier./Eng.) Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.55-0.20u.

The Man Who Knew Too Little (Jon Amiel, 1997, VS). Melige spionagekomedie met Bill Murray als onnozele Amerikaan die in Londen Russische maffiosi en Engelse geheim agenten voor ingehuurde acteurs houdt. BBC1, 0.05-1.40u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met acteur Victor Löw, die al maanden een bokstraining volgt voor zijn rol in Requiem voor een zwaargewicht, het toneelstuk van de Amerikaan Rod Serlings dat in 1956 in première ging. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van striptekenaar Maaike Hartjes in Amsterdam een hommage aan performer Johnny van Doorn. Na elven een gesprek met emeritus hoogleraar antropologie Anton Blok over zijn boek Niets is minder waar, een woordenboek voor de aankomend intellectueel. 747AM, 22.02-24.00u.