Ted `buffalo' Turner lost beloftes niet in

Ted Turner (63), de oprichter van CNN, houdt van bizons. Hij heeft er 30.000, een tiende van de hele bizonstapel in de Verenigde Staten. Zijn bizons grazen op bijna een kwart miljoen hectare, op ranches in Montana en vier andere Amerikaanse staten. Turner is dan ook de grootste Amerikaanse landeigenaar. Maar Ted `buffalo' Turner heeft met zijn liefhebberij geen geluk. Een bizon doet tegenwoordig maar 300 dollar, tegen 2.000 dollar twee jaar geleden.

Toen was ook Teds belang in AOL Time Warner, waaraan hij vijf jaar eerder zijn CNN voor 7,5 miljard dollar had verkocht, nog veel waard. Turner is de grootste individuele aandeelhouder in het media- en internetconcern. In januari 2001 stond de aandelenkoers op 55,77 dollar, gisteren nog maar op 12,29 dollar. Al heeft Turner in de tussentijd wel aandelen verkocht en ruim 300 miljoen dollar opgestreken. Maar dat is niet voldoende om zijn beloftes in te lossen.

Want Turner, zo meldt The New Tork Times, is een gul en een geëngageerd man. Aan de Nuclear Threat Initiative, een stichting die hij twee jaar geleden heeft opgericht om de verspreiding van atoomwapens tegen te gaan, heeft hij een kwart miljard dollar beloofd. En aan de United Nations Foundation, een non-profitorganisatie die hij in 1997 heeft opgericht, één miljard dollar.

Beloftes die Turner niet kan inlossen omdat zijn bizons en AOL Time Warner in prijs zijn gekelderd. De Nuclear Threat Initiative, een stichting waarvan de voormalige Democratische senator Sam Nun de voorzitter is, heeft van de beloofde 250 miljoen dollar nog geen tiende ontvangen. De United Nations Foundation, die tegen landmijnen, aids en armoede strijdt, van de beloofde één miljard dollar nog niet de helft.

Op AOL Time Warner heeft Turner veel aan te merken. Hij zou de boekhoudmethodes van AOL, nu voorwerp van justitieel onderzoek, al hebben gekritiseerd toen de fusie nog niet was beklonken. Maar dat helpt op zichzelf de koers niet omhoog. Daarom doet Turner aan de bizonprijs alles. Hij is een restaurantketen, Teds Montana Grills, begonnen om bizonvlees te promoten. Of het nu daardoor komt of niet, sindsdien is de prijsval gestopt.