Stadje stemt voor eigen opheffing

De inwoners van het voormalige mijnstadje Murdochville aan de oostkust van Québec hebben in een referendum besloten het stadje op te heffen. Nadat eind april de grootste werkverschaffer, een kopersmelterij, de deuren sloot en 300 werknemers hun baan kwijtraakten, verloor Murdochville de hoop op een toekomst. Drie jaar geleden kwamen al 350 mensen op straat te staan, toen de mijnactiviteiten werden stopgezet.

Bij het referendum, zondag, steunde 64,6 procent van de kiezers in Murdochville het voorstel om het plaatsje te verlaten. De opkomst was hoog, zo'n 85 procent van de 799 stemgerechtigden bracht een stem uit.

Murdochville ligt rond 600 kilometer ten oosten van de stad Québec op het schiereiland Gaspé, waar werkgelegenheid schaars is. Het stadje ontstond in de jaren vijftig, toen het bedrijf Noranda er een kopermijn en -smelterij opende. Rond twintig jaar geleden telde het stadje vijfduizend inwoners en gehoopt werd dat Noranda nog generaties lang voor werkgelegenheid zou zorgen. Maar de laatste jaren werd de toekomst steeds onzekerder door de lage koperprijs. Uiteindelijk redde het mijnbedrijf het niet; dit jaar ging het dicht.

Volgens burgemeester Marc Minville zit er niets anders op dan het plaatsje op te heffen: ,,Er is hier geen kwaliteit van leven meer en de burgers moeten een vergoeding krijgen om ergens anders een nieuw leven te beginnen.'' Dat zou de overheid maximaal 50 miljoen Canadese dollar (33 miljoen euro) kosten.

De overheid zorgt tenminste tot eind volgend jaar voor reguliere voorzieningen in Murdochville. Dan stopt het mijnbedrijf Noranda met het betalen van gemeentelijke belastingen, die tot nu toe tweederde van de gemeentebegroting uitmaken.