Rouwtoerisme bedelft Soham

Een minuut stilte voor alle voetbalwedstrijden het afgelopen weekeinde, 70.000 boeketten en beertjes bij de kerk in Soham en bij een landweggetje bij Lakenheath, massaal internationaal rouwbetoon op drie nieuwe websites voor Jessica en Holly – maar ook dagjesmensen die, zittend in een ligstoel tussen de bloemen op het kerkhof rond St. Andrew's Church, hun fish and chips consumeren.

De media mogen zich dan op verzoek van de families van de vermoorde Holly Wells en Jessica Chapman hebben teruggetrokken uit het dorp Soham, de rouwtoeristen zijn het afgelopen Bank Holiday-weekeinde massaal komen kijken. Op zoek naar het huis van de conciërge en zijn vriendin, die vastzitten omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord. Hun eigen kinderen opstellend naast de foto van Jessica en Holly in de kerk zelf, om daarvan een foto te nemen. Rouwtoerisme van het ergste soort, dat zelfs de plaatselijke dominee Tim Alban Jones tot razernij brengt. Persoonlijk heeft hij twee kinderen uit de bloemenzee moeten verwijderen: een die een voetbal rondschopte en een ander die zijn draagbare stereo-installatie op hard had staan.

Twee verzoeken gaan er nu uit van de leefgemeenschap in een dorp waarvan de naam tot 4 augustus jongstleden geen enkele bekendheid genoot. Het ene, verwoord door de dominee in zijn laatste preek, is dat iedereen die in Soham niets te zoeken heeft, daar wegblijft. ,,Je kunt de straat niet meer oversteken, zo druk is het met bussen.''

Het andere verzoek, herhaald en dringend, komt van de plaatselijke politie en justitie en is gericht aan de media. Die hebben zich in hun hang naar een welkome verhoging van oplagecijfers in komkommertijd, uitgeput in hysterische verslaggeving rond de zaak.

Ongebruikelijk is dat de media daarmee niet zijn opgehouden sinds de arrestaties zijn verricht. Sommige tabloid-kranten hier zetten per dag 150.000 exemplaren extra af door de nieuwsgierigheid van hun lezers naar de achtergrond van de verdachten (die niet hebben bekend) te blijven prikkelen.

De publicatie van eindeloze persoonlijke details uit het verleden van de verdachten en interviews met mogelijke getuigen belemmeren volgens het Engelse recht niet alleen een ordentelijke rechtsgang, maar maken het ook mogelijk dat de twee verdachten nooit terecht zullen hoeven te staan voor de moord op Holly en Jessica. De advocaten van de verdachten zouden dan moeten aantonen dat de voorpubliciteit zó massaal en gedetailleerd is geweest, dat er geen jurylid te vinden is dat de zaak nog onbevooroordeeld kan berechten.