Proces 11/9 openbaar

Een federale rechtbank in de VS heeft gisteren bepaald dat het proces tegen een Libanees die ervan verdacht wordt geld in te zamelen voor terroristische organisaties, openbaar moet zijn. De openbaar aanklager had geëist dat het proces tegen Rabih Haddad (42) uit veiligheidsoverwegingen achter gesloten deuren moest worden gehouden.

Haddad, die op 14 december in Ann Arbor (Michigan) werd aangehouden wegens het overtreden van de visumregels, zou volgens de Amerikaanse justitie via zijn Global Relief Foundation geld sturen aan terroristische organisaties elders in de wereld. De banktegoeden van de organisatie werden de dag van zijn arrestatie bevroren.

De rechtbank oordeelde echter dat Haddad alleen is aangeklaagd wegens visumovertredingen en niet wegens betrokkenheid bij terrorisme. Het proces tegen de Libanees moet derhalve openbaar zijn, zoals enkele kranten en een burgerrechtenorganisatie hadden geëist. Het is de eerste maal dat een federale rechtbank besluit een zaak tegen een van de naar schatting 1.200 verdachten die na de aanslagen van 11 september vorig jaar werden gearresteerd, voor het publiek toegankelijk te maken.

,,Een regering die in de schaduw van geheimzinnigheid opereert, doet dat in oppositie tot de maatschappij die onze voorouders voor ogen hadden bij het maken van de grondwet'', aldus de rechtbank. De openbaar aanklager gaat waarschijnlijk in hoger beroep.