Politieke partij van ETA is nu verboden

Batasuna, de politieke tak van de Baskische terreurbeweging ETA die afscheiding van een Groot-Baskenland nastreeft, is sinds gisteren verboden. De maatregel is in Spanje met grote instemming begroet.

Onderzoeksrechter Baltasar Garzón heeft alle activiteiten van de partij opgeschort voor een periode van drie jaar, mogelijk te verlengen tot vijf jaar, als `preventieve sanctie', omdat de partij deel uitmaakt van de terroristische organisatie van de ETA.

De maatregel betekent dat Batasuna, dat bij de laatste regionale verkiezingen in Baskenland tien procent van de stemmen haalde, al zijn `publieke, particuliere en institutionele activiteiten' zal moeten stopzetten. De partij mag zich ook niet onder een andere naam manifesteren. Alle zetels en partijkantoren, alsmede de zogenaamde herriko tabernas, de cafés waar de radicale aanhang zich verzamelt, moeten gesloten worden. De gemeenteraadsleden en leden van het regionale parlement mogen hun zetels houden, maar alleen activiteiten ontwikkelen binnen de strikte beslotenheid van de instituties waar zij deel van uitmaken. De partij mag geen vergaderingen beleggen of propaganda voeren.

Los daarvan stemde het Spaanse parlement gistermiddag met ruim 84 procent van de stemmen voor een gezamelijk initiatief van de conservatieve regeringspartij en de socialistische oppositie om Batasuna te verbieden wegens zijn antidemocratische karakter. Dit verbod, mogelijk geworden door een aanpassing van de wet op de partijen eerder deze zomer, moet nog nader worden getoetst door de Hoge Raad en zal waarschijnlijk eind dit jaar van kracht worden.

De maatregelen werden door een ruime meerderheid van de politieke commentaren gesteund. Alleen in Baskische nationalistische kring was felle kritiek te horen. Arnaldo Otegi, woordvoerder van Batasuna, riep zijn aanhang gisteren op om de onafhankelijkheid van Groot-Baskenland te verdedigen tegen de `antidemocratische agressie' die ingaat tegen `de nationale waardigheid'. In het Spaanse parlement stemde de Baskische nationalistische partij PNV tegen het verbod van Batasuna.

De strafrechtelijke en politieke sancties tegen Batasuna, dat de afgelopen jaren tevens onder de namen Herri Batasuna en Euskal Herritarok opereerde, zijn gebaseerd op een uitgebreide aanklacht omtrent de relatie tussen deze partij en de ETA. De klacht vormt een onderdeel van een uitgebreid onderzoek dat Garzón sinds vorig jaar heeft lopen naar het financiële, maatschappelijke en politieke complex rond de ETA. Batasuna wordt medeplichtig verklaard aan `misdaden tegen de menselijkheid' van de ETA in de vorm van 3.391 aanslagen waarbij 836 doden en 2.367 gewonden vielen.

analyse: pagina 5