Pieper meldt belang in CA niet

Vijf commissarissen van het Amerikaanse softwarebedrijf Computer Associates (CA), onder wie voormalig Philips-bestuurder Roel Pieper, hebben tegen de regels van de beurstoezichthouder SEC hun beloning in aandelen onvermeld gelaten.

Uit een recente melding van Computer Associates aan de SEC blijkt dat de commissarissen dit de afgelopen vijf jaar niet hebben gemeld. Behalve Pieper behoren ook Richard Grasso, hoofd van de New Yorkse aandelenbeurs, en oud-parlementariër Alfonse D'Amato tot de toezichthouders van het softwarebedrijf. Volgens CA gaat het om een foute interpretatie van de regels door zijn juristen.

In een reactie spreekt Roel Pieper vanochtend van ,,een storm in een glas water. Het gaat om aandelen die je pas in handen krijgt wanneer je vertrekt als commissaris. Ik ga ervan uit dat je die aandelenbeloning dan pas moet melden.'' Pieper treedt morgen volgens schema bij de aandeelhoudersvergadering van Computer Associates af. ,,En daarna zal ik het bezit melden. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat niet alles netjes getekend is: als er momenteel één bedrijf is dat zich volledig aan de regels wil houden is het Computer Associates wel.'' Het softwarebedrijf is eerder een aantal malen in opspraak gekomen, onder meer nadat topmensen aandelen voorafgaand aan een winstwaarschuwing hadden verkocht.

Dat juist beurspresident Grasso zich niet aan de regels heeft gehouden, wordt in de Verenigde Staten als beschamend gezien, ook al geeft het volgens de media aan hoe ingewikkeld de regelgeving tegenwoordig is. Grasso wordt gezien als een van de grootste voorstanders van hervormingen sinds het Amerikaanse bedrijfsleven wordt overspoeld door schandalen.