Opties Ordina goedkoper

Werknemers van automatiseerder Ordina die volgend jaar vertrekken, moeten hun meest recente optiewinsten weer inleveren. De terugbetalingsregeling is onderdeel van een nieuw optieprogramma dat beoogt ,,de binding met medewerkers kracht bij te zetten'', aldus Ordina vanochtend bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers.

Ordina blijft somber over de markt voor ICT-dienstverlening. Om de motivatie binnen het concern op peil te houden, heeft het personeel nieuwe opties gekregen met een aantrekkelijke, lagere uitoefenprijs. Een optie is het recht op een later tijdstip aandelen te kopen tegen een eerder vastgestelde prijs. De terugbetalingsregeling moet voorkomen dat werknemers opstappen, zodra ze hun optiewinsten hebben geïncasseerd.

De nieuwe opties komen in de plaats van oudere, die waardeloos zijn geworden doordat de uitoefenprijs ervan ver boven de huidige beurskoers van Ordina ligt. Zo hadden de in 1998 uitgegeven opties, die in 2003 verzilverd konden worden, een uitoefenprijs van 30,72 euro, terwijl de koers van Ordina minder dan 6 euro bedraagt.

De nieuwe opties, die kunnen worden uitgeoefend in 2003, 2004 en 2005, hebben een uitoefenprijs gekregen van 6,73 euro. Het aandeel Ordina opende vanochtend 4 procent hoger, maar stond rond het middaguur ruim 11 procent lager op 5,45 euro. In mei, toen Ordina zijn voornemen bekendmaakte de opties te wijzigen, stond de beurskoers nog rond de 10 euro.

Het verlagen van uitoefenprijzen wordt door beleggers vaak beschouwd als `het halverwege veranderen van de spelregels'. Door zo'n aanpassing komen er meer aandelen op de markt dan het aantal waar beleggers eerder rekening mee hielden. Volgens bestuursvoorzitter R. Kasteel heeft Ordina er alles aan gedaan om deze zogeheten verwatering te beperken. Zo hebben werknemers voor hun oude, waardeloze opties ,,35 tot 40 procent'' minder nieuwe opties teruggekregen.

Ordina heeft in de eerste helft van het jaar een nettowinst van 8,8 miljoen euro geboekt, een daling van 41 procent. Ordina had al gewaarschuwd voor een dergelijke daling. De omzet kwam uit op 205 miljoen euro, een daling van 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens Ordina is de gehele sector in omzet 12 tot 15 procent achteruitgegaan.