Onderzoek misbruik psychiatrie China

De meest vooraanstaande internationale organisatie op het gebied van psychiatrie, de World Psychatric Association (WPA), heeft gisteren in Japan besloten een onderzoeksmissie naar China te sturen. Die moet uitvinden wat er waar is van berichten dat de Chinese autoriteiten politieke dissidenten onschadelijk maakt door ze op te sluiten in psychiatrische klinieken.

De WPA wil dat de delegatie China in mei bezoekt, maar daarvoor moeten de Chinese autoriteiten eerst toestemming geven.

Volgens de WPA zouden er zo'n vijfhonderd leden van de verboden geestelijke beweging Falungong zijn behandeld met medicijnen en elektroshocks.

,,We zijn bang dat ze leden van de Falungong in hun ziekenhuizen hebben die geen patiënten zijn'', zo verklaarde de voorzitter van de organisatie, Juan J. Lopez-Ibor, gisteren tijdens het Wereldcongres voor Psychiatrie in de Japanse stad Yokohama. ,,Ik maak me zorgen over het misbruik van de psychiatrie.''

In een onlangs verschenen rapport over psychiatrie in China staat dat mogelijk zo'n vijftien procent van de mensen die in psychiatrische ziekenhuizen verblijven politieke gevangenen zijn. In het rapport, dat zich baseert op overheidsdocumenten, schrijft de auteur Robin Munro dat China de psychiatrie misbruikt om dissidenten geestelijk gestoord te laten verklaren.

De praktijken doen denken aan die in de voormalige Sovjet-Unie. Dat land trok zich in 1983 terug uit de WPA, om zo te voorkomen dat het uit de organisatie zou worden gezet.

Vorige week uitte ook Mary Robinson, VN-commissaris voor de Mensenrechten, tijdens een bezoek aan Peking haar bezorgdheid over deze zaak. Ze meldde dat vertegenwoordigers van de Verenigde Naties niet makkelijk toestemming krijgen om de beschuldigingen te verifiëren.

Mensenrechtenactivisten zijn blij met het besluit, maar ze vinden ook dat de WPA niet ver genoeg is gegaan. Zij vinden dat China uit de WPA moet worden gezet als de beschuldigingen waar blijken te zijn. Sommige leden van de World Psychatric Association zijn het daar mee eens.