OM wil lagere vergoeding na vrijspraak duo

De twee vrijgesproken mannen in de Puttense moordzaak, Herman Du Bois en Wilco Viets, hebben recht op een schadevergoeding van tussen de 180.000 en 200.000 euro. Dit is de mening van het openbaar ministerie in Leeuwarden.

Beide mannen eisen elk van de staat een bedrag van 2,2 miljoen euro voor de zeven jaar dat ze vastzaten voor verkrachting van en moord op de 23-jarige Christel Ambrosius in januari 1994. Het gerechtshof van Leeuwarden sprak hen daarvan in april vrij.

Gisteren vond voor datzelfde hof de behandeling van de schadeclaim plaats. Het OM wilde de aanvraag op zakelijke gronden beoordelen, omdat ze de Puttense moordzaak niet bijzonder vindt, behalve dat de Hoge Raad een herzieningsverzoek na twee weigeringen toestond. Het OM noemde bewust geen totaalbedrag. ,,Het gaat ons om de achterliggende principes, wat wel en niet toewijsbaar is'', zei persadvocaat-generaal K.R. van der Velde.

Het meningsverschil met de advocaten Knoops zit hem in de dagvergoeding. Het OM houdt vast aan de reguliere vergoeding van 70 tot 90 euro voor de dagen die beiden in voorarrest en in gevangenschap doorbrachten. De onherroepelijke vrijspraak neemt het OM weliswaar als leidraad, maar dat betekent niet dat de toenmalige detentie op dat moment onrechtmatig was, aldus Tempel. ,,Er waren toen verdenkingen tegen beide mannen. Hun voorarrest is telkens getoetst door de rechtbank Zutphen en de raadkamer.'' Opgeteld komt het OM op een bedrag van tussen de 180.000 en ruim 200.000 euro voor Viets en voor Du Bois op ongeveer 188.000 euro.

Advocaat Knoops meent dat de reguliere dagvergoeding van 90 euro met de factor tien moet worden vermenigvuldigd voor de dagen die beide ex-verdachten in voorarrest zaten, zonder dat ze enig contact met hun familie mochten hebben. Dat komt neer op een bedrag van 1.000 euro voor geleden immateriële schade. De vergoeding voor de gevangenschap vermenigvuldigt hij met de factor 7,5. Voor de laatste fase van de detentie (elektronisch huisarrest) hanteert hij de factor vijf.

Knoops meent dat hij hiermee niet overvraagt. ,,In 1988 kregen twee mannen al een schadevergoeding van een half miljoen gulden, nadat ze vijf dagen onschuldig in voorarrest zaten. En in 1976 kende de Zwolse rechtbank al 1.550 gulden per dag toe aan een verdachte die tien dagen onterecht vastzat voor doodslag. Dat is een factor 62, want het dagtarief was toen 25 gulden.'' Knoops onderstreepte echter dat geen enkele vergoeding het aangedane leed van beide vrijgesprokenen kan tenietdoen. ,,In de bloei van hun bestaan hebben ze vastgezeten. Dat betekent 2.434 dagen geen vakantie, je kinderen niet kunnen opvoeden, niet naar verjaardagen en feestjes kunnen en geen alledaagse dingen kunnen doen.''

Ook de advocaatkosten die Knoops en Knoops-Hamburger claimen vindt het OM niet terecht. Binnen zes weken doet het hof uitspraak.