Minister weg na rel rond wapenorder

Een flinke rel rond de levering van Belgische wapens aan Nepal heeft gisteren het eerste politieke slachtoffer geëist: minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, Magda Aelvoet, is afgetreden.

Het vertrek van Aelvoet (58), lid van de Vlaamse Groene partij Agalev, lijkt vooralsnog de regering-Verhofstadt, een coalitie van drie Vlaamse en drie Waalse partijen, niet direct in gevaar te brengen. Agalev wil de regering niet verlaten wegens de Nepal-kwestie, en vervangt Aelvoet door een andere Groene. Ook de Waalse Groenen, wier vice-premier ook ,,gewetensnood'' zegt te hebben, willen in de regering blijven.

Aelvoet stemde in juli met andere Belgische vice-premiers, die ieder één regeringspartij vertegenwoordigen, vóór de levering van 5.500 mitrailleurs aan Nepal. Dit besluit, dat vorige week uitlekte, veroorzaakte deining omdat de Belgische wapenwet leveranties aan landen in (burger)oorlog verbiedt.

Vooral Agalev, dat uit de vredesbeweging voortkomt, protesteerde. Aelvoet draaide zich eruit door te zeggen dat ze zó vaak uit de bewuste vergadering was geroepen, dat zij niet meer wist dat het onderwerp aan bod was gekomen. Maar andere ministers zeiden dat ze erbij was geweest, en vragen had gesteld. Vervolgens ontkende ze dat de regering ook over wapens voor Pakistan had gestemd waarna een collega onthulde dat dit wél was gebeurd. Toen vroeg Agalev, dat Aelvoet begin deze maand al zag schutteren met een pleidooi voor een verbod op fluor in voeding, haar af te treden.

Wapenleveranties liggen vaak gevoelig in België, omdat het merendeel afkomstig is van Waalse fabrieken en het `ethische' verzet ertegen vooral van Vlamingen komt. In 1991 viel de regering-Martens over een wapenleverantie aan Saoedi-Arabië. In 2000 ketste een wapendeal met Mexico af na een politieke rel in België.

Minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel, die verantwoordelijk is voor de omstreden leverantie aan Nepal, blijft het besluit verdedigen: Nepal is volgens hem niet in burgeroorlog, de ,,prille democratische'' regering in Katmandu heeft ,,slechts'' te maken met een opstand van ,,guerrillero's''. De website van zijn ministerie repte tot vrijdag nog van een burgeroorlog; nu staat er: ,,conflict''. Duitsland blijkt dezelfde order van Nepal eerder dit jaar te hebben geblokkeerd en in een recent rapport van de Europese Commissie staat dat Nepal in ,,de eerste fase van een langdurige burgeroorlog'' verkeert.