Longlist AKO Literatuurprijs bekendgemaakt

De jury van de AKO Literatuurprijs heeft gisteren een eerste selectie van negentien genomineerde boeken bekendgemaakt. Op de longlist staan onder meer Zonder genade van Renate Dorrestein, 100% chemie van Doeschka Meijsing, Stucwerk van Geerten Meijsing, Voel maar van Jan Brokken, Over de Grens van Chaja Polak, De Kameleon van Paul Claes en Salomon van Hafid Bouazza. Opvallend is de aanwezigheid van drie biografieën: van Menno ter Braak door Léon Hanssen, van Richard Minne door Marco Daane en van wiskundige L.E.J. Brouwer door Dirk van Dalen. Non-fictie is ook het boek van Douwe Draaisma Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. De lijst wordt in september teruggebracht tot de zogenoemde shortlist van drie tot zes nominaties. In oktober vindt de prijsuitreiking plaats. De voorzitter van de jury is dit jaar de Belgische oud-minister van Binnenlandse Zaken Louis Tobback. Vorig jaar won Jeroen Brouwers met Geheime Kamers de AKO Literatuurprijs.