Krajicek twijfelt over loopbaan na nieuwe blessure

Wimbledon leek deze zomer de ommekeer in de dalende lijn van de met zijn lichaam sukkelende tennisser Krajicek. Gisteren bleek al in de eerste ronde van US Open dat dit nog niet het geval is. Hij moest geblesseerd de strijd staken.

Aan de US Open van Richard Krajicek is gisteren al na één dag een dramatisch einde gekomen. De 30-jarige tennisser werd door een blessure aan zijn linkerhiel gedwongen zijn partij in de eerste ronde tegen de Tsjech Jiri Novak op te geven op een achterstand van 6-1 en 5-4. Direct na afloop maakten tweeslachtige gevoelens zich meester van de blessuregevoelige Nederlander. ,,Dit is heel triest. Ik weet niet of ik dit nog wel aan kan'', zei Krajicek na afloop. ,,Op dit moment is nog niet te zeggen hoe ernstig het is, maar ik vraag me wel eens af welke blessure de blessure wordt die het einde betekent. Drie maanden revalideren zou ik nog wel volhouden, maar als het langer wordt houdt het op. Misschien speel ik wel nooit meer. Ik heb nu voor het eerst een beetje fatalistische gevoelens.''

Naast dit gevoel van zelfmedelijden sprak Krajicek zich op Flushing Meadows ook hardop moed in met de hoop dat het allemaal misschien wel mee valt. ,,In Nederland zal een MRI-scan of een echo moeten uitwijzen wat ik precies heb. Het kan ook zo zijn dat het allemaal niet zo erg is en dat ik over een paar weken weer op het toernooi van Tasjkent speel en daarna in de Davis Cup. Maar de kans is nu groter dan 50 procent dat ik tegen Finland niet speel.''

Op deze US Open had Krajicek graag willen laten zien dat hij zich nog altijd met de groten kan meten. De perfectionist uit Muiderberg wilde op het enige grandslamtoernooi waar hij nog nooit de halve eindstrijd haalde nog een keer alles geven. Voor de zoveelste keer in zijn loopbaan stond zijn zwakke lichamelijke gestel de servicevolleyspecialist in de weg. Na De Knie, De Schouder, De Arm kan nu De Hiel aan het rijtje van pijnlijke lichaamsdelen worden toegevoegd.

Zeven jaar geleden kreeg Krajicek voor het eerst last van zijn hiel. Op de momenten dat de blessure opspeelde had de oud-Wimbledonkampioen het gevoel alsof hij op een steen was gestapt. Met gebruik van medicijnen wist hij de kwetsuur die volgens zijn artsen een voorloper van hielspoor kan zijn al die tijd te onderdrukken en was de pijn nooit zo erg dat hij niet kon tennissen. Tot gisteren.

Aan het einde van de tweede set voelde een tot dan toe zeer matig spelende Krajicek plotseling zoveel pijn aan zijn voet dat hij hoofdschuddend zijn racket op de groene hardcourtbaan gooide. Hij pakte een handdoek, ging op zijn stoel zitten en vroeg aan de scheidsrechter of die een dokter wilde laten komen. Na een korte medische verzorging sloeg Krajicek nog twee ballen voordat hij Novak moedeloos de hand schudde. Hinkend maakte hij vervolgens van baan 11 de gang naar de kleedkamer. Voor de derde keer in zijn loopbaan moest Krajicek het toernooi van New York al na de eerste ronde te verlaten.

Krajicek was na zijn wisselvallige prestaties op de hardcourttoernooien van Toronto, Cincinnati en Long Island met een tweeledig doel naar Flushing Meadows gekomen: In vorm komen en fysiek fit blijven. Na een uur tennissen tegen de als 14e geplaatste Novak die hij onlangs in Cincinnati nog versloeg, moest hij constateren dat zijn missie volledig was mislukt. Hij leverde voor de ogen van een paar honderd toeschouwers een van zijn slechtste optredens tijdens een US Open af.

Wat Krajicek ook probeerde vrijwel niets lukte tegen de ook niet bijzonder goed spelende Novak. Zijn machtige opslag die hem twee maanden geleden nog naar een plaats bij de laatste acht op Wimbledon had gebracht, liet het in Queens afweten. Zijn volleys waren niet scherp en maar zelden wist hij met een vlammende return te scoren. Tot aan het fatale moment aan het einde van de tweede set liep Krajicek achter de feiten aan. Mekkerend en hoofdschuddend bewoog hij zich over de baan. Na een gemiste kans verscheen er meer dan eens een cynisch lachje op het gezicht van de speler die in 1997, 1999 en 2000 de kwartfinale haalde van de US Open.

Aan de vooravond van het toernooi had Krajicek nog onheilspellend gezegd dat er in New York ,,altijd wel iets vreemd met hem gebeurt''. Hij verloor er in het verleden legendarische wedstrijden. Tegen Jevgeni Kafelnikov sloeg hij drie jaar geleden een recordaantal van 49 aces, maar verloor uiteindelijk toch. Twaalf maanden daarna had in de kwartfinales Pete Sampras bijna twee sets volledig in zijn greep, maar gaf Krajicek na een dramatische tiebreak waarin hij met 6-2 had voorgestaan alsnog de partij uit handen. Een maand later maakte een ernstige blessure aan zijn elleboog bijna een einde aan zijn loopbaan als proftennisser.

Krajicek verraste deze zomer iedereen inclusief zichzelf toen hij op het gras van Wimbledon plotseling als een winnaar terugkeerde. Maar de comeback die in Londen met een plaats in de kwartfinales zo glorieus was geweest, eindigde gisteren in New York voorlopig in een anticlimax.

    • Koen Greven