Kamerlid W. Bos stelt zich kandidaat als leider PvdA

Ex-staatssecretaris van Financiën Wouter Bos is de eerste PvdA'er die zich aanmeldt voor het voorzitterschap van de fractie in de Tweede Kamer. Hij heeft zijn kandidatuur vanmorgen gesteld in een open brief aan de PvdA-leden en het bestuur.

Voor het eerst bij de PvdA kiezen de leden in oktober en november de nieuwe partijleider via een ledenraadpleging, naar verwachting uit verscheidene kandidaten. De huidige fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven, is verrast over het moment waarop Bos zijn kandidatuur aankondigt, zegt zij desgevraagd. Volgens Van Nieuwenhoven hebben de Kamerleden met het partijbestuur ,,afgesproken om pas na de algemene beschouwingen te kandideren''. Die zijn op 18 en 19 september in de Tweede Kamer. Zij juicht de kandidatuur van Bos wel toe, zegt zij. Zelf neemt Van Nieuwenhoven pas na 19 september een beslissing of zij zich kandidaat stelt, zegt zij, ,,en ik denk dat dat ook voor anderen geldt''.

Bos licht zijn motivatie toe in een open brief, die op de PvdA-site is te lezen. Hij schrijft onder meer dat in zijn ogen de nieuwe partijleider het debat moet zoeken ,,zonder vanuit vooraf in beton gegoten posities te vertrekken''. Hij meent dat de PvdA ,,aan herkenbaarheid verloren'' heeft als volkspartij én als partij ,,die een intellectuele elite aanspreekt met progressieve ideeën''.

Volgens Bos is de PvdA niet goed in het aanpakken van problemen met onder meer integratie, migratie en asiel en is de partij ,,zelfs bang om onze idealen uit te dragen''. Hij wil ,,moed tonen'' door dat wel te doen, en verwijst naar ,,een teleurgestelde maar strijdlustige'' Den Uyl na de PvdA-nederlaag in 1982 om zijn motivatie te illustreren.

In een artikel in het deze week verschenen PvdA-blad Socialisme & Democratie stelt Bos in een analyse over de verkiezingscampagne: ,,Te vaak zijn we halverwege blijven hangen. Soms omdat we debatten niet voerden, soms omdat we de keuze niet durfden te maken.''

De 39-jarige Bos begon zijn politieke carrière in 1998 als woordvoerder fiscale zaken. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de invoering van het belastingplan. In 2000 werd hij staatssecretaris van Financiën. Voor zijn politieke loopbaan werkte Bos bij Shell.

www.nrc.nl: tekst brief