Japan wijst Chinese eis bioterreur af

Een Japanse rechtbank heeft gisteren een eis tot financiële compensatie van een groep voormalige Chinese krijgsgevangenen verworpen. Die zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn onderworpen aan Japanse medische experimenten.

De rechtbank oordeelde dat buitenlanders onder internationaal recht geen schadevergoeding van de Japanse staat kunnen eisen. Wel erkende de rechbank voor het eerst dat Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog experimenteerde met biologische wapens.

Tijdens het proces, dat vijf jaar duurde, getuigden voormalige leden van `Eenheid 731' van het Japanse leger dat zij medische experimenten uitvoerden op Chinese krijgsgevangenen in Harbin, Noord-China. Ze ontwikkelden onder meer pest en cholera, en sneden krijgsgevangenen open terwijl die nog leefden. Zeker 3.000 Chinezen zouden de dood hebben gevonden.

Het bestaan van `Eenheid 731' is na de oorlog door de Amerikaanse bezettingsmacht geheimgehouden, en de leden van de eenheid kregen amnestie. Ook tijdens het Tribunaal van Tokio, waar de Japanse oorlogsleiders de doodstraf kregen, werd het gebruik van biologische wapens ontkend.

Een advocaat van de nabestaanden heeft aangegeven tevreden te zijn met de erkenning die de krijgsgevangenen nu krijgen.