`In Pankisi geen Tsjetsjenen'

De Georgische politietroepen die zondag de Pankisi-vallei binnnenvielen, hebben geen Tsjetsjeense strijders aangetroffen. Dat is geen wonder, want de Georgische president Sjevardnadze zei gisteren dat de rebellen een week tevoren waren gewaarschuwd.

,,We hadden maar één voorstel: verlaat de Pankisi zo snel mogelijk, want we willen geen bloedbad'', zo vatte Sjevardnadze gisteren de boodschap van zijn gezanten samen. Hij bezoekt vandaag de Pankisi-vallei en woont de begrafenis van een Georgiër bij, die vrijdag stierf bij een bombardement van Russische vliegtuigen.

Duizend Georgische politietroepen vielen zondag de vallei binnen, die sinds 1999 in handen is van Tsjetsjeense rebellen, en zetten tien blokposten op. Rusland wil de vallei al jaren van rebellen zuiveren, maar krijgt daarvoor van Georgië geen toestemming. Vrijdag bombardeerden Russische toestellen dorpen in de Pankisi. Georgië reageert woedend. Revaz Adamia, de Georgische ambassadeur bij de VN, beschuldigde Rusland gisteren van agressie en staatsterrorisme. De Russische minister van Defensie Sergej Ivanov suggereerde dat de Georgiërs zelf het bombardement hadden uitgevoerd. Ivanov waarschuwde Georgië dat het de rebellen niet simpelweg de Tsjetsjeense grens over moet drijven. ,,Wij willen niet dat moordenaars en terroristen uit een ander land aan het moorden slaan op ons territorium. Deze positie is helder, objectief en juist.'' Sjevardnadze stelde dat de Russen in 1999 de Tsjetsjenen juist richting Pankisi hadden gedwongen om zijn land te destabiliseren. Hij betwijfelde dat de rebellen nu naar Tsjetsjenië zouden terugvluchten. ,,Misschien hebben ze andere adressen. We hebben daarover niet met ze gepraat.''

De Georgische autoriteiten sloten gisteren niet uit dat er zich nog `criminele groepen' verscholen houden in de bossen en huizen van de Pankisi. De Georgische televisie toonde een verlaten kamp van vijfhonderd aanhangers van de Tsjetsjeense krijgsheer Geljajev.

Het Georgische parlement heeft gisteren de regering gevraagd uit het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) te stappen uit protest tegen de Russische luchtaanval. Sjervardnadze reageerde gereserveerd. Hij zei normalisering van de betrekkingen met Rusland na te streven.