Ilya Gringolts

Het is vast de spontaniteit van zijn spel die maakte dat de jonge Russische violist Ilya Gringolts (20) dit jaar als een van de zeer weinigen een exclusief contract tekende met Deutsche Grammpohon. Gringolts werd in 1998 via een videoband ontdekt door violist Itzhak Perlman, die hem sindsdien begeleidt. Perlman, tevens dirigent, leidt ook het Israel Philharmonic Orchestra op de eerste opname die Gringolts deze zomer uitbracht, met vioolconcerten van Tsjaikovski en Sjostakovits (nr.1 in a klein).

Gringolts vertelt in het booklet dat zijn interpretatie van Tsjaikovski nu waarschijnlijk alweer anders zou klinken dan op de opname. Het mooie is dat je die insteek hoort. Dit is Tsjaikovski door een jonge virtuoos, die zich door het verloop van de muziek laat meeslepen.

Het leidt tot dramatische draaikolken die eerder verassen dan onderdompelen in sensualiteit, zoals bij Perlmans live-opname in Moskou uit 1991.

Heel anders klinkt het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj. Gringolts treft hier de sombere, als in het duister tastende Nocturne in de kern met breed, introvert spel. Indringend klinkt ook de Passacaglia, die via een broos gespeelde Cadenza uitmondt in het uitbundige en drieste slotdeel.

Vioolconcerten van Tsjaikovski en Sjostakovitsj door Ilya Gringolts. (DG 471 616-2)