Ik zet het lekker in mijn eigen tuin

In opdracht van makelaar en vriend Harry Mens ontstond het eerste standbeeld voor Pim Fortuyn. Maar al gauw waren er twee.

In een kasteel in het Zuid-Franse Saint-Lary legt de Nederlandse kunstenares Daphné du Barry de laatste hand aan het kleimodel van een beeld van Pim Fortuyn. Het beeld, dat zij maakt in opdracht van makelaar en tv-presentator Harry Mens, wordt binnenkort in Italië in brons gegoten. Du Barry hoopt het beeld nog dit jaar af te krijgen.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het beeld een prominente plaats zou krijgen in Rotterdam, bijvoorbeeld op het Burgerplein bij het huis van de vermoorde politicus. Maar daar heeft Mens van afgezien nadat de stichting Beeld van Pim, gesteund door de raadsfractie van Leefbaar Rotterdam, de verantwoordelijkheid opeiste voor het officiële Rotterdamse standbeeld van Fortuyn. Mens: ,,Ik zet het beeld lekker in mijn eigen tuin.'' Het beeld krijgt een plaats voor zijn kantoor in Lisse. Jammer, vindt kunstenares Du Barry: ,,Dat moet hij niet doen. Het beeld verdient een mooie plaats in Rotterdam.''

De stichting Beeld van Pim heeft kunstenares Corry Ammerlaan uit Bergschenhoek gevraagd een beeld te ontwerpen. Dit verkeert nog in de ontwerpfase. Volgens Leefbaar Rotterdam-raadslid Dries Mosch wordt het beeld van de stichting veel breder gedragen. ,,Het wordt betaald uit schenkingen van gewone Rotterdammers. Harry haalt het geld gewoon uit zijn kontzak.''

Weliswaar vindt de stichting Beeld van Pim net als Mens ,,tien beelden voor Pim nog te weinig'', toch stuurde ze naar eigen zeggen Mens een fax met de uitnodiging zich bij hen aan te sluiten. ,,Maar we hebben nooit meer wat van hem gehoord'', zegt Mosch. En dat vindt de stichting best arrogant. Mosch: ,,Wij hebben veel respect voor Mens. Hij heeft best wat betekend in het leven van Fortuyn. Maar het is wel een beetje een ijskonijntje.''

,,Die mensen hebben echt een chronisch probleem met zichzelf'', vindt Mens, die zegt nooit een fax te hebben gezien. Niemand heeft er volgens hem wat mee te maken dat hij op persoonlijke titel een beeld voor Pim laat maken. ,,En ik betaal het lekker helemaal zelf.'' Ook Connie Breukhoven (Vanessa) die met Mens mee zou doen, lijkt af te haken. Mens: ,,Die heb ik ook niet meer gehoord.''