Heinsbroek wil normen en waarden gaan verkopen

Minister Herman Heinsbroek (LPF) neemt zijn taak als zelfbenoemd minister van Psychologische Zaken serieus. Uit een vanmorgen uitgelekte notitie blijkt dat de oud-ondernemer en tegenwoordige minister van Economische Zaken een grootschalige campagne wil beginnen om mensen weer ,,normen en waarden'' bij te brengen.

Heinsbroek schreef de twee A4-tjes tellende notitie op 22 juli, enkele dagen voor het debat over de regeringsverklaring, en besprak hem met premier Balkenende. In de notitie, waaruit het VPRO-radioprogramma De Ochtenden vanmorgen citeerde, noemt de minister een aantal `speerpunten'. Zo moet het respect voor de huisarts, leraar en ouderen terugkomen. Ook moet het weer normaal worden om in tram en trein op te staan voor ouderen, aldus Heinsbroek.

,,We hebben nu eenmaal een multiraciale samenleving. Leer je medemens hoe het hier werkt, praat Nederlands, leg hem of haar de spelregels uit'', aldus Heinsbroek in zijn notitie. Ook pleit hij voor een campagne tegen bijklussende zwartwerkers met een uitkering.

Om zijn doelen te bereiken pleit hij voor een ,,marketingaanpak waarbij professionele creatieven'' moeten worden ingezet om intensieve campagnes te ontwikkelen op radio, televisie, in de pers en in de bioscoop. ,,Elk product is verkoopbaar'', meent Heinsbroek. Hij refereert daarbij aan de Amerikaanse president Bush, die in zijn strijd tegen het terrorisme ook de reclame- en filmindustrie wil inzetten. Heinsbroek verwacht dat het op die manier ,,een stuk gemakkelijker'' wordt om de belangrijkste regeringsdoelstellingen snel te bewerkstelligen. ,,Ik weet dat het onconventioneel is, maar de tijd en Nederland zijn er naar mijn mening rijp voor'', besluit hij zijn pleidooi.