Financiële sector trekt beurs op

In navolging van de Amerikaanse beurzen was optimisme op de Europese aandelenmarkten vanochtend troef. In Amsterdam stond de AEX-index aan het begin van de middag op een winst van 2,5 procent tot 389,60 punten.

De winnende fondsen waren vooral in de financiële hoek te vinden. Verzekeraar Aegon en bankverzekeraar Fortis, die morgen zijn halfjaarcijfers presenteert, zagen hun koers met bijna 5 procent stijgen. ING en ABN Amro volgden op enige afstand met een koerswinst van respectievelijk 3,9 en 2,1 procent. Fortis werd gesteund door het bericht dat het binnenkort mogelijk wordt opgenomen in de prestigieuze Dow Jones Stoxx 50 index.

Vooruitlopend op de resultaten over het eerste half jaar steeg de koers van het handelsbedrijf Hagemeyer met bijna 3 procent. Die winst boekte ook het supermarktenconcern Ahold dat vanochtend bekendmaakte vijf zogeheten hypermarkten in Polen te hebben overgenomen. Donderdag volgen de resultaten over het tweede kwartaal.

Automatiseerder Ordina was onder de middelgrote midkap-fondsen met een koersverlies van ruim 10 procent de dissonant. Het automatiseringsbedrijf maakte vanochtend een winstdaling bekend van ruim 40 procent, maar een winstwaarschuwing in mei had hier al op gezinspeeld. Pijnlijker voor de belegger is de aanpassing van het optieprogramma, waardoor het aantal aandelen mogelijk met 5 procent toeneemt. Dit leidt weer tot een extra daling van de winst per aandeel. De midkap zelf daalde met 0,2 procent tot 382,31 punten.

De beurs van Londen bleef achter bij de andere Europese beurzen. Vlak voor de lunch stond de beursindex op een winst van 0,2 procent (4.397 punten) na eerder op de ochtend op verlies te hebben gestaan. Het grote supermarktconcern Tesco behoorde met een koersdaling van 1,7 procent tot de grotere verliezers.

Parijs stond aan het begin van de middag op een winst van 1,7 procent (3.530 punten), terwijl Frankfurt 1,2 procent (3.825) won. De beurzen in New York boekten een bescheiden winst, maar de inhaalrace aan het eind van de handel was indrukwekkend. De Dow Jones maakte een verlies van honderd punten goed en sloot met een winst van 0,5 procent tot 8.919 punten. Technobeurs Nasdaq steeg 0,8 procent tot 1.392 punten.