Dagboek van een nurksige buurman

Hij is nu alweer zeventien dagen op vakantie, J. Cioran, en eerlijk gezegd mis ik hem een beetje. Niet dat het van harte gaat. Ik mis hem zoals je een norse buurman mist die meestal achter de gordijnen zit en af en toe de buurtkinderen uitscheldt. Toch kon ik het niet laten de afgelopen weken af en toe op zijn website te kijken.

En verdomd, op 21 juli was hij er opeens. Cioran was naar de Documenta geweest en deed daar op de hem kenmerkende manier verslag van. Zijn website toonde een reeks foto's van hoogtepunten, ingeleid door een kort tekstje dat als volgt begon: ,,Na mijn gemopper op de totaal verpolitiekte Documenta 11, was ik wel verplicht de zaak ter plaatse te gaan bekijken. En ik moet zeggen: ik had gelijk, zoals altijd.'' Daar was ik niet erg zeker van, gezien Ciorans voorkeur voor tamelijk cerebrale kunst. Maar ik was blij dat hij even terug was.

J. Cioran is een pseudoniem van tekenkunstenaar Marcel van Eeden, die in die hoedanigheid op het internet een `weblog' bijhoudt. Zo'n weblog is een combinatie van krant en dagboek, gevuld en geredigeerd door één persoon en (bijna) dagelijks bijgewerkt. Door die regelmaat nodigt een weblog uit tot bezoek, tegelijk maakt het persoonlijke karakter ervan dat je vaak ook snel weer afhaakt – zo verging het mij in ieder geval bij Wim de Bie, Nederlands bekendste weblogger.

Maar bij www.Cioran63.com bleef ik hangen. Vanuit zijn achtergrond als kunstenaar richt hij zich vooral op de `beeldcultuur' en dat is al aangenaam genoeg, want zoals iedere goede kunstenaar heeft Cioran een uitstekend oog voor beelden.

Verder is Cioran glashelder opgezet (telkens één beeld of tekst per aflevering) en biedt hij aan de lopende band curieuze of tot nadenken stemmende beelden en verwijzingen naar interessante websites. Om het allemaal niet te braaf te maken wordt het beeld aangevuld met nogal nurksig commentaar, want Cioran (als pseudoniem ontleend aan de Roemeense filosoof E.M. Cioran) is niet bepaald een feestneus.

Maar kijken kan hij, en lezen ook. Zo verschenen er in de weken voor zijn vakantie onder andere twee afleveringen waarin hij (bijna) witte schilderijen toonde (die uit de aard van de zaak nauwelijks zichtbaar waren), een uitgebreide tekst over schrijver Gerard den Brabander, een tirade over een Groene Amsterdammer-stuk van Kees 't Hart en oude foto's van schilder Georg Grosz. Allemaal goed, en toch verrassend.

Als extraatje bevat Cioran een link met Tekenlog, de site waarop Van Eeden sinds juli 2001 elke dag een nieuwe tekening plaatst. Zo is Cioran een mooie weblog, precies zoals men dat zou willen: een eenpersoonskrantje dat veel van je gading biedt, maar ook genoeg ergernissen bevat om de lezer scherp te houden. Op 1 september is hij terug van vakantie.

www.cioran63.com en www.marcelvaneeden.nl/tekenlog.html

    • Hans den Hartog Jager