CvK vindt hulp na regen toch nodig

Comissaris van de koningin in Noord-Brabant, F. Houben, vindt dat het ministerie van Binnenlandse Zaken ,,te voorbarig'' is geweest met de mededeling dat boeren in West-Brabant niet in aanmerking komen voor een schadevergoeding na de hevige regen van afgelopen zaterdag.

Het ministerie wil de schade niet vergoeden, omdat die volgens Den Haag niet groot genoeg is om van een officiële ramp te spreken. Pas bij een officiële ramp is het ministerie bereid financieel bij te springen. Commissaris van de koningin Houben reageerde gisteren op het besluit van het ministerie tijdens een bijeenkomst van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie ZLTO in Roosendaal.

Houben vindt dat het ministerie ,,voor zijn beurt heeft gepraat'', zonder eerst kennis te nemen van de feiten. ,,Dat is onacceptabel'', oordeelde Houben, die een gesprek wil met het ministerie.

De Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn heeft besloten op lokaal niveau wel iets aan de schade te doen. De gemeente roept een speciaal noodfonds in het leven om gedupeerden van de wateroverlast tegemoet te komen. Gedupeerde gezinnen met aantoonbare schade aan de inboedel komen in aanmerking voor een eenmalige vergoeding van 1.000 euro. Dat heeft de gemeente tijdens een bewonersbijeenkomst bekendgemaakt. Om hoeveel gedupeerde gezinnen het gaat, is nog niet bekend.

Verzekeringsmaatschappijen hebben gisteren veel schademeldingen binnengekregen. De meeste schade van particulieren lijkt gedekt; het overgrote deel van de verzekerden heeft een uitgebreide dekking. De financiële schade als gevolg van ondergelopen kelders of teruggestroomd rioolwater wordt door de verzekering vergoed. Maatschappijen hebben de regendekking voor particulieren ruim twee jaar geleden verruimd. Dat ging gepaard met een premieverhoging van vijf procent.