Cheney: snel actie tegen Irak nodig

De Amerikaanse vice-president, Dick Cheney, heeft gisteren gewaarschuwd dat er ,,verschrikkelijke gevolgen'' dreigen voor de Verenigde Staten en andere landen als zij het ten val brengen van Saddam Hussein langer uitstellen. Die val is hoogst noodzakelijk wegens de ,,dodelijke dreiging'' die uitgaat van Iraks massavernietigingswapens, zei Cheney in een toespraak tot oorlogsveteranen in Nashville.

,,De hele wereld moet weten dat we alle noodzakelijke actie zullen ondernemen om onze vrijheid en veiligheid te verdedigen'', zei Cheney. Het was een van de hardste pleidooien voor een aanval op Irak van de regering-Bush tot nu toe. Cheney reageerde ook op de groeiende kritiek, van onder anderen Republikeinen, op een Amerikaanse militaire actie tegen Irak. De argumenten tegen zo'n ,,preventieve'' aanval ,,gaan ernstig mank'', aldus Cheney.

,,Wat we niet moeten doen in het zicht van een dodelijke dreiging is ons overgeven aan wensdenken of opzettelijke blindheid'', zei hij. ,,We zullen niet eenvoudigweg de andere kant opkijken, op het beste hopen en de zaak overlaten aan een of andere toekomstige regering.''

Niet-optreden tegen Irak leidt tot versterking van het regime van Saddam Hussein, betoogde de vice-president. ,,De risico's van niet-optreden zijn veel groter dan de risico's van optreden.'' Degenen die menen dat Irak pas moet worden aangevallen als Saddam Hussein kernwapens ontwikkelt zullen later zeggen: ,,We kunnen niet [aanvallen] omdat hij kernwapens heeft'', aldus Cheney. ,,Simpel gezegd, er is geen twijfel dat Saddam Hussein nu massavernietigingswapens heeft.'' De Iraakse leider zal er niet voor terugdeinzen die te gebruiken, zei Cheney.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Hamad bin Yassim bin Jabr al-Thani, heeft gisteren herhaald dat zijn land is gekant tegen een Amerikaanse aanval op Irak. Sjeik Hamad zei dat in Bagdad, waar hij de autoriteiten hoopt te overreden om te voldoen aan resoluties van de Verenigde Naties en de VN-wapeninspecteurs weer toe te laten. De Amerikaanse strijdkrachten maken gebruik van drie bases in Qatar, waaronder de luchtmachtbasis Al-Odeid, die wordt gezien als uitvalsbasis bij een Amerikaanse actie. De VS hebben onlangs materieel naar de basis overgebracht.

tekst cheney: pagina 4