Camera helpt niet tegen geweld

De veertien veiligheidscamera's in de Groninger binnenstad leiden niet tot een daling van het aantal geweldsmisdrijven. Toch mogen ze blijven hangen. Dit heeft het Groninger college van B en W na een evaluatie bekendgemaakt. Zij wil het cameratoezicht na een driejarige proef handhaven wegens de preventieve werking die er vanuit gaat en de vergrote kans geweldplegers aan te houden.

Uit de evaluatie blijkt dat burgers zich veiliger voelen door camera's in het uitgaansgebied. Sinds de plaatsing van de camera's blijkt het aantal geregistreerde geweldsdelicten echter met 26 procent te zijn toegenomen. ,,Mensen zijn bereid eerder aangifte te doen'', ziet een woordvoerder van de gemeente Groningen als verklaring daarvan. ,,De politie stimuleert dat ook. De bewijslast kan eenvoudiger zijn dankzij eventuele filmbeelden.'' Ook wordt door cameratoezicht meer geregistreerd. ,,We zien meer, dus we pakken meer'', concludeerde de politie vorig jaar al.

Het aantal aangehouden verdachten van geweldsdelicten en openbare ordeverstoring nam toe met 64 procent, in vergelijking met de periode van voor het cameratoezicht. Vorig jaar droegen in ongeveer 40 procent van alle aangiftes van geweld in het uitgaansgebied camerabeelden bij tot aanhouding van verdachten. Een ander voordeel van de camera's is dat ambulances en brandweer eerder ter plekke zijn. In januari 2000 werden veertien camera's geplaatst in het uitgaansgebied. Ze filmen 24 uur per dag, zeven dagen per week, mensen in de binnenstad. Van donderdag tot en met zondag kijken politiemedewerkers rechtstreeks mee met de camera's.

Zowel bezoekers als bewoners blijken drie jaar nadat de camera's er kwamen, minder bezorgd te zijn geworden over aantasting van hun privacy. Vijf procent van de bewoners heeft moeite met de camera's tegen acht procent van de bezoekers. Bij de start waren die percentages respectievelijk 27 en 22 procent.

Minder mensen voelen zich onveilig: in 1999 voelde 43 procent van de bewoners in de binnenstad zich niet veilig, tegen 27 procent vorig jaar. In 1999 voelde 53 procent van de bezoekers zich onveilig, tegen 20 procent in 2000. Overigens steeg dat percentage vorig jaar weer naar 40 procent. ,,Er zijn genoeg positieve effecten om de camera's te laten hangen'', concludeert de woordvoerder.