Banken heffen kredietboycot Brazilië op

De zestien grootste banken ter wereld met grote belangen in Brazilië hebben gisteren besloten hun kredietboycot tegen het Zuid-Amerikaanse land op te heffen.

Volgens een woordvoerder van ABN Amro, een van de zestien banken, is gisteren in principe besloten de kredietlijnen te heropenen op het oude niveau. Dat zou zijn gebeurd na moeizaam overleg op het kantoor van de Federal Reserve in New York. Maar zonder bemoeienis van de Amerikaanse centrale bank daarbij, aldus de woordvoerder.

,,Dit is het sterkst mogelijke signaal dat de banken konden geven'' om het land en de regering van president Cardoso te steunen, zei president Fraga van de Braziliaanse centrale bank gisteren na afloop van het overleg tegen de financiële wereldpers. ,,Dit is weer een stap die aantoont dat het met dit land de goede kant op gaat.''

Fraga zei dat, hoewel de meeste banken in algemene bewoordingen steun hebben toegezegd, hij aanwijzingen heeft dat sommige banken hun steun aan de Braziliaanse economie meteen zullen opvoeren.

Overigens heeft ABN Amro via haar Braziliaanse dochter Banco Real, de op één na grootste buitenlandse bank in Brazilië, de kredietkraan niet dichtgedraaid, in tegenstelling tot de grote Amerikaanse banken als Citigroup en J.P. Morgan Chase, die hun kredieten met wel 30 procent hadden verminderd. Volgens de woordvoerder omdat ABN Amro een ,,zonniger kijk'' op Brazilië heeft – in grootte de negende economie ter wereld.

De buitenlandse kredieten, vooral voor de Braziliaanse exportfinanciering, droogden de afgelopen weken op, ondanks een megalening van 30 miljard dollar die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twee weken geleden aan Brazilië gaf. Financiers maken zich zorgen over de presidentsverkiezingen van 6 oktober aanstaande. De twee linkse kandidaten, die voorop lopen in de opiniepeilingen, zouden zich niet ondubbelzinnig committeren aan de door het IMF gestelde voorwaarden en het afbetalen van de staatsschuld.

De financiële wereld heeft instemmend gereageerd op het opheffen van de kredietboycot. De belangrijkste obligatielening van Brazilië, de zogeheten Brady-bond, werd gisteren verhandeld tegen een korting van `slechts' 40 procent, vergeleken met een eerdere korting van 50 procent. De effectenbeurs in São Paulo sloot gisteren 4,35 procent hoger. En de real, Brazilië's nationale munt die dit jaar 25 procent van zijn waarde is verloren ten opzichte van de dollar, steeg gisteren 0,6 procent in waarde.