Zoon verzint collaboratie moeder

Militante Palestijnen hebben een vrouw uit haar woning in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever ontvoerd en haar zaterdagavond op het stadsplein als collaborateur met Israël doodgeschoten. Het was de eerste keer dat een vrouw op beschuldiging van collaboratie met Israël werd gedood. Voor haar dood waren video-opnamen gemaakt van haar `bekentenis'. Maar haar 17-jarige zoon Bakir verklaarde later dat hij de betrokkenheid van zijn moeder bij de dood van een door Israël gezochte Palestijnse activist had verzonnen om zijn eigen leven te redden. ,,Ze beschuldigden mij ervan de Israëlische geheime dienst te helpen'', zei hij gisteren. ,,Toen ze me begonnen te slaan met deze stroomkabel, bekende ik en verzon ik een verhaal.'' Op zijn lichaam had hij blauwe plekken die volgens hem het resultaat waren van de slagen met de kabel.

Een lid van de Aqsa-brigades, een gewapende vleugel van Yasser Arafats Al-Fatah, zei dat zijn groep Ikhlas Khouli, een 35-jarige moeder van zeven kinderen, vrijdag had meegenomen naar een verlaten gebouw. Daar had zij bekend dat zij voor Israël had gespioneerd. De Palestijn zei dat zij ook had bekend dat haar zoon Bakir haar had geholpen. Daarop was zij als les voor anderen die collaboratie met Israël zouden overwogen, doodgeschoten.

Bakir zei gisteren dat hij vrijdag door de militanten was opgepakt en een uur lang was gefolterd. Hij had zijn folteraars toen gezegd dat hij zijn moeder had ingelicht over de verblijfplaats van militieleider Ziad Daas, die 7 augustus door Israël werd geliquideerd. Een paar uur later was zijn moeder opgepakt.

De vader van het gezin is volgens het oudste kind, de 18-jarige Najla'a, acht maanden geleden aan een ziekte overleden. Zelf trouwt ze binnenkort en verlaat ze het familiehuis. ,,Wie gaat er dan voor mijn broers en zussen zorgen'', vroeg ze.

Een leider van de Aqsa-brigades zei dat zijn groep is gedwongen ,,met ijzeren hand toe te slaan'' om ,,collaboratie met Israël te voorkomen. ,,Ik weet dat deze vrouw kinderen had, maar we hadden geen keus. We lieten haar zoon leven om voor de kinderen te zorgen.'' Hij erkende ook dat zijn groep foltering toepast. ,,Dat is de enige manier om bekentenissen los te krijgen van mensen die hun volk verraden.''