`Ziekenhuis schuldig aan zelfmoord vrouw'

Het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is afgelopen week door de rechtbank in Breda aansprakelijk gesteld voor de zelfmoord van een patiënte in juli 2000. De patiënte was in verwarde toestand alleen gelaten. Het ziekenhuis moet het 2-jarige zoontje een schadevergoeding betalen wegens het derven van levensonderhoud.

Na een zelfmoordpoging werd de 28-jarige vrouw in mei 2000 opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Ze leed aan een ernstige postnatale depressie en was ingedeeld in de zwaarste categorie patiënten, aangeduid als `rode stip'. Deze groep patiënten mag niet zonder begeleiding de afdeling verlaten. Op 20 juli 2000 nam de vrouw deel aan een gymles. Zij kreeg toestemming om zonder begeleiding naar het toilet te gaan en liep vervolgens weg. Daarna sprong zij van een nabijgelegen woonflat. Volgens de rechtbank heeft het ziekenhuis ,, een veiligheidsnorm geschonden''. ,,Daardoor heeft de suïcide kunnen plaatsvinden'', aldus het vonnis.

Het `rode-stip-beleid' met betrekking tot de moeder hield volgens de rechtbank in dat zij de afdeling niet zonder begeleiding mocht verlaten. Het TweeSteden ziekenhuis kon vanmorgen niet reageren op de zaak.