Voetbalavontuur in Congo ten einde

Sportief was het een succes, financieel een debacle. Martin Koopman keerde in het weekeinde teleurgesteld terug uit Congo. De voormalig trainer van Veendam werkte sinds juli in het Afrikaanse land en leidde de Congolese club Vita naar de top van de rangschikking, maar stopte noodgedwongen met zijn werkzaamheden. Koopman ontving sinds zijn aanstelling geen cent.

Afgelopen week werd de oefenmeester zelfs uit zijn hotel gezet, omdat Vita de rekeningen niet betaalde. ,,Ik had geen onderdak of eten'', zei Koopman, die inmiddels thuis zit. ,,Daarom heb ik mij afgelopen dinsdag bij de Nederlandse ambassade gemeld.''

De voorzitter van de club heeft diverse malen toegezegd dat Koopman zijn salaris zou ontvangen, maar die beloften werden nooit nagekomen. ,,Sportief gezien heb ik het fantastisch gedaan. Wanneer je echter geen geld krijgt, heb je geen andere keus dan te vertrekken.''

Vlak voordat Koopman vanaf de ambassade naar het vliegveld ging, stonden de Vita-spelers voor het hek. Ze wilden de Nederlander alsnog overhalen zijn verblijf in Congo te verlengen. ,,Het was heel emotioneel, maar ik kon niet meer blijven.''

Aanvankelijk werd Koopman ook aangesteld als bondscoach van het Afrikaanse land. Een maand later werd die benoeming echter op last van de regering ongedaan gemaakt. De voetbalbond stelde de Congolees Eugene Kabongo aan als de nieuwe keuzeheer.